Skraćuje se lista republikanskih kandidata

Carly Fiorina je tvrdila da bi bila najbolja suparnica ako kandidaturu Demokratske stranke dobije Hillary Clinton (Reuters)

Lista kandidata za nominaciju Republikanske stranke pred ovogodišnje predsjedničke izbore u SAD-u postala je kraća za dva imena, javljaju američki mediji.

Guverner New Jerseya Chris Christie planira obustaviti svoju kampanju nakon što se na preliminarnim izborima u New Hampshireu plasirao na šesto mjesto sa sedam posto glasova.

Predstavnici njegove kampanje nisu željeli potvrditi odustajanje, ali su to učinili njegovi pomoćnici, od kojih je jedan samo rekao: “Završio je.”

Druga pretendentica Carly Fiorina, bivša direktorica Hewlett Packarda, koja je tvrdila da bi bila najbolja suparnica ako kandidaturu Demokratske stranke dobije Hillary Clinton, i službeno je okončala svoju kampanju.

Još sedam kandidata

“Dok danas okončavam svoju kandidaturu, nastavit ću putovati po ovoj zemlji i boriti se za one Amerikance koji se odbijaju pomiriti sa statusom quo, koji više ne radi u njihovu korist”, napisala je Fiorina na svojoj Facebook stranici, prenosi AP.

Ona je preliminarne izbore u New Hampshireu završila kao sedma sa četiri posto glasova.

Poslije republikanskih unutarstranačkih izbora u New Hampshireu, na kojima je s 35 posto glasova pobijedio Donald Trump, za stranačku kandidaturu i dalje se bori sedam kandidata.

To su John Kasich, koji je bio drugi sa 16 posto glasova, Ted Cruz na trećem s 12 posto, te Jeb Bush i Marco Rubio, na četvrtom i petom mjestu, s po 11 posto glasova. U utrci su ostali još i Ben Carson s dva posto i Jim Gilmore sa zanemarivim brojem glasova.

Predsjednički izbori u SAD-u održavaju se 8. studenog ove godine.

Izvor: Agencije