Škriljac u EU stvara milione radnih mjesta

Eksploataciju gasa intenzivno pripremaju Poljska i Velika Britanija (EPA)

Razvoj nalažišta gasa iz škriljaca u zemljama Evropske unije bi mogao da stvori milione novih radnih mjesta, ojača privredu, pojeftini energiju i znatno smanji zavisnost kontinenta od skupog uvoza.

Osiguravanje novih jeftinijih domaćih izvora gasa bi tako, slično kao u SAD, suštinski smanjilo udio uglja u proizvodnji električne energije, poizilazi iz studije koja je razmotrila uticaj različitih pristupa EU prema gasu iz škriljaca na evropsku ekonomiju.

Ukoliko bi evropske zemlje počele koristiti nalazišta škriljaca, kasnije pojeftinjenje energije kao rezultat toga moglo bi da obnovi smanjenu konkurentnost evropske industrije, navodi se u studiji na koju se poziva britanski list Daily Telegraph.

Studiju je izradila konsalting firma Poyry Management Consulting i Cambridge Econometrics za Međunarodnu asocijaciju proizvođača nafte i gasa.

Novi izvor energije bi mogao povećati privrednu proizvodnju 28 zemalja EU, do 2050. za ukupno 1,7 milijardi do 3,8 milijardi eura, a to bi omogućilo 1,1 milion novih radnih mjesta, navodi se u studiji.

Eksploataciju gasa iz škriljaca sada u EU intenzivno pripremaju Poljska i Britanija. S druge strane, Francuska i neke druge zemlje to još ne dozvoljavaja usljed zabrinutosti dijela javnosti zbog negativnih uticaja na životnu sredinu.

Veleprodajne cijene gasa bi, u slučaju buma škriljaca, u EU pale do 2050. godine za 14 posto u poređenju sa situacijom bez škriljaca, što bi predstavljalo uštedu od 28 milijardi eura godišnje. Cijena struje bi, prema studiji, pala osam posto, a ukupna ušteda energije bi za taj period dostigla 1,7 milijarde eura. Od toga bi domaćinstva uštedjela 540 milijardi eura za energiju.

Zavisnost EU od uvoza gasa smanjila bi se do 2035. godine na 62 posto, u odnosu na 89 posto u slučaju nekorištenja škriljaca.

Stručnjaci su također upozorili da, ukoliko Evropa ne poveća energetsku efikasnost, njeni troškovi za energiju u narednih 20 godina bit će tri puta veći nego u SAD.

Snažan rast eksploatacije nafte i gasa iz škriljaca već osjetno doprinosi rastu američke privrede. Zahvaljući bumu škriljaca prošle godine je efikasnost američke privrede porasla skoro dva posto, a prihodi domaćinstava 2,5 posto, ocijenila je energetska konsalting agencija IHS CERA.

Prema njoj, razvoj eksploatacije škriljaca prošle godine je u SAD osigurao direktno i indirektno 2,1 milion radnih mjesta, a do 2020. broj radnih mjesta zahvaljujući rastu proizvodnje nafte i gasa u cijeloj privredi dostići će 3,3 miliona, navodi Daily Telegraph.

Izvor: Agencije