Skup u Bleiburgu osiguravat će ‘austrijske kobre’, mogući i hitni izgoni

Zastrašujuće je saznanje da fašisti koji su pokušali očistiti Hrvatsku dobijaju poštovanje, tvrdi WJC (Al Jazeera)

Nepunih sedmicu dana prije održavanja komemoracije u Bleiburgu, austrijska politika i javnost ove godine skupu poklanjaju veliku pažnju. Prvi put su najavljeni protudemonstracije blajburškoj komemoraciji, a u središtu javnih rasprava se nalazi pitanje isticanja fašističkih simbola.

Iako se radi o komemorativnom skupu pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, na događanje uvijek prispije i nekolicina ustaških pristalica i simpatizera s prepoznatljivim ustaškim obilježjima.

Na Bleiburgu se odaje počast stradanju više desetaka hiljada hrvatskih civila i vojnika poražene pronacističke NDH koji su se u maju 1945. htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslovenskoj. Neki su ubijeni odmah kod Bleiburga, a mnogi su stradali idućih mjeseci u marševima poznatima kao križni put, prenosi Hina.

Kurz ne može zabraniti

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izjavio je austrijskim medijima krajem aprila kako on nema ovlasti zabraniti majsku komemoraciju u Bleiburgu.

“To je događaj koji organizira hrvatska Crkva. To znači da odluku o održavanju nije donijela ni savezna Vlada niti koruška Vlada”, rekao je Kurz novinarima, naglasivši da će vlasti reagirati odlučno dođe li do kršenja zakona.

Njegov hrvatski kolega Andrej Plenković neće ići u Bleiburg, gdje nije bio ni prošle godine, rekavši u razgovoru za RTL da “ima obaveza”.  Dodao je kako svako ko ide na to mjesto mora poštovati zakone zemlje u koju dolazi.

Policija ‘zatvarala oba oka’

Ugledni njemački novinar Norbert Mappes-Niediek, poznavalac prilika na Balkanu i autor nekoliko knjiga o zemljama jugoistočne Evrope, smatra da zakonske osnove za oštro reagovanje u slučaju isticanja ustaških simbola postoje i danas.

“Sve zavisi o tome po kakvim uputama postupaju policajci. Do sada su zatvarali oba oka. Ove godine to više neće činiti”, kaže Mappes-Niediek.

On je u razgovoru za Hinu podsjetio da državni tužioci mogu iskoristiti i postojeći zakon žele li procesuirati isticanje ustaških simbola.

“Neki državni tužioci to rade, neki ne“, kaže Mappes-Niediek. Pred sudom u Klangefurtu se trenutno vodi proces protiv 69-godišnjeg Hrvata koji je prošle godine na komemoraciji u Bleiburgu pozdravljao “Hitlerovim pozdravom”.

‘Austrijske kobre’ na skupu

U svakom slučaju, skup na Lojabaškom polju osiguravat će i “austrijske kobre”, odnosno pripadnici specijalne policije, ali i predstavnici Saveznog ureda za strance i podnosioce zahtjeva za azil (BFA) kako bi u slučaju kršenja austrijskih zakona na licu mjesta mogli donijeti odluku o hitnom izgonu iz zemlje.

Da li u pomoć lokalnoj policiji na Lojbaško polje stići i kolege iz Hrvatske do početka sedmice nije potvrđeno. Ali na tom mjestu će sigurno biti austrijski policajci s “dobrim poznavanjem hrvatskog”, navodi se iz policije.

Izvor: Agencije