Skupa budućnost za uzgajivače pamuka

Proizvodnja pamuka jeste svjetski, ali i veoma naporan posao. Subvencioniranje američke Vlade poljoprivrednicima krivi se za negativni utjecaj na farmere u zemljama u razvoju.

Ali tome bi mogao doći kraj, s najavama novog zakona kojim bi se subvencije trebale ukinuti, javlja iz Mississippija reporter Al Jazeere Andy Gallacher.

Roy Lee Brown rođen je na porodičnoj farmi u okrugu Jazu u državi Mississippi. Njegova porodica tu živi još od 1957. Međutim, povezanost Afroamerikanaca i proizvodnje pamuka dio je veoma turbulentne historije Sjedinjenih Država.

Ogromne dobiti ostvarivane su preko leđa robova, pa se čak i u modernom dobu crni poljoprivrednici osjećaju kao da im se sudi.

Nadoknada poljoprivrednicima

Roy je upravo dobio nadoknadu nakon poravnanja sa Ministarstvom poljoprivrede, koje je optuženo da crnim poljoprivrednicima ne daje zajmove na temelju njihove rase.

Roy Lee Brown objašnjava: “Nisam očekivao da će se tako ophoditi prema meni. Znate da smo željeli da budemo jednaki, da se takmičimo sa ostalim poljoprivrednicima. Ne samo da bismo zarađivali, već bismo pristojno zarađivali”.

Ali život za Roya i mnoge druge poljoprivrednike mogao bi postati mnogo teži. Novčana pomoć Vlade uskoro će biti ukinuta. Za Roya je to gubitak od 50.000 dolara na godinu.

“Bit će veoma loše ukoliko Vlada, znate, oduzme subvencije od poljoprivrednika. Bit će to veoma loše. Mnogi poljoprivrednici neće biti u mogućnosti da nastave sa obrađivanjem zemlje.”

Problem je u tome što milijarde dolara pomoći ozbiljno narušavaju svjetsko tržište, cijene se obaraju, zbog čega je poljoprivrednicima u zemljama u razvoju teško da se takmiče, odnosno da prežive.

To je nešto protiv čega su se zemlje proizvođači, poput Brazila, borili godinama, tvrdeći kako je ta praksa nelegalna i nepoštena. Prijetili su sankcijama za američki pamuk i dobili su podršku u međunarodnom sudu, čime su, zapravo, ohrabrili i ostale svjetske proizvođače da dignu glas.

Novi zakon u Sjedinjenim Američkim Državama bit će usvojen za nekoliko sedmica i očekuje se da će dani subvencija postati prošlost.

Mijenjanje zakona

U historijskom Muzeju pamuka u Memphisu stručnjaci iz ove industrije poput Billa Griffina kažu kako nije ostalo mnogo izbora osim mijenjanja zakona. 

“Većini uzgajivača subvencije i ne trebaju. To se, također, kosi sa dogovorom unutar Svjetske trgovinske organizacije, što znači da kršimo pravila na koja smo pristali, a to bi moglo skupo da nas košta.”

Međutim, za Roya i mnoge druge uzgajivače pamuka budućnost je skupa. Želio bi da njegovu farmu naslijede djeca, ali bi bez dodatne pomoći to moglo biti značajno teže.

Izvor: Al Jazeera