Skuplja obnova Gaze zbog blokade Egipta

Katarski ambasador zadovoljan reakcijama međunarodne zajednice o obnovi Gaze (Al Jazeera)

Piše: Ahmad Fayyad

GAZA – Katarski ambasador pri Palestinskoj upravi Mohammed al-Emadi kazao je da je bio primoran u Gazu ući preko Izraela, budući da egipatske vlasti nisu dale dozvolu katarskim zvaničnicima da pređu preko njihove teritorije.

Ambasador zadužen za obnovu Pojasa Gaze istakao je da je stanje u Pojasu mnogo lošije nego prije dvije godine, kada je prethodni put dolazio, što je posljedica problema nastalih usljed blokade i okupacije.

Pojasnio je da zabrana dopremanja materijala za obnovu Gaze preko prijelaza Rafah nije utjecala samo na trajanje realizacije projekta, već je povećala cijenu gradnje do tri puta, budući da je Katar morao kupovati materijal od Izraela.


Obnova Gaze počela u utorak [Al Jazeera]

Emadi je u intervjuu za portal Al Jazeere Arabic kazao da, uprkos odlaganju obnove zbog napada na Gazu i zatvaranja prijelaza Rafah, projekt napreduje dobro.

Apel međunarodne zajednice

Izrazio je optimizam o pitanju obnove, nakon apela međunarodne zajednice, a osvrnuo se i na aktivnu ulogu Dohe, koja bi trebala biti primjer i drugim arapskim zemljama da počnu slične projekte u Gazi.

Katarski ambasador je procijenio da će projekt obnove Gaze biti završen u roku od dvije godine, istakavši da će katarski projekti izmijeniti opis grada, te da će uveliko popraviti kvalitet života u tom gradu.

Naglasio je da se Katar neće miješati u unutrašnje razlike između Pokreta islamskog otpora Hamas i Nacionalnog oslobodilačkog pokreta Fatah. Jedini cilj Dohe jeste pomoć palestinskom narodu, istakao je.

Kada je riječ o električnoj energiji, Emadi je kazao da Doha smatra da bi se taj problem mogao riješiti pokretanjem elektrane na prirodni plin, zbog čega bi bilo potrebno ispitati mogućnost eksploatacije plina za tu svrhu iz mora u blizini Gaze.

Izvor: Al Jazeera