Skuplja struja u RS-u – teret za domaćinstva

U bh. entitetu Republika Srpska očekuje se poskupljenje struje, pa će za domaćinstva cijena biti veća u prosjeku 9,4 posto.

Odluku o poskupljenju donijela je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske, na sjednici u Trebinju, nakon što je poskupljenje tražilo svih 10 preduzeća koja posluju u okviru Elektroprivrede RS.

Novi teret za domaćinstva – složni su građani Banjaluke sa kojima je razgovarala ekipa Al Jazeere. Kažu da se pripremaju za udar na kućni budžet.

Poskupljuje struja i u Srbiji

I u Srbiji će poskupjeti struja, ali od 1. augusta, najavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, uz napomenu kako će biti uvedena i akciza na električnu energiju, pa će poskupljenje, uključujući i tu akcizu, iznositi 12 posto.

Iz ministarstva poručuju da će socijalno ugroženi besplatno imati od 120 do 250 kilovat-sati mjesečno. Promjena cijene struje planirana je aranžmanom iz predostrožnosti, koji je Srbija potpisala sa MMF-om.

“Moram da kažem da će cena električne energije u Srbiji i dalje biti 15 odsto niža nego u Makedoniji, 20 odsto niža nego u Bosni, 50 odsto niža nego u Crnoj Gori, 60 odsto niža nego u Albaniji”, objasnio je Antić.

“Srbija je jedna od zemalja u Evropi koja ima najveću potrošnju električne energije po jedinici društvenog proizvoda. Naš cilj je da se da motivacija svima da efikasno koriste električnu energiju, da štede, da se manje troši na grejanje i time otvore kapaciteti za buduću industrijsku proizvodnju, radna mesta i ostalo”, dodao je ministar finansija, Dušan Vujović.

“Struja veže mnoge druge artikle, koji će poskupiti. Narod i tako teško živi”, priznaje Rada Maunaga, stanovnica Banje Luke.

“Dio će ići vjerovatno u moju penziju, s te strane gledano. Nema para, pa de udari po džepu, nađi”, dodaje njen sugrađanin Dušan Kukolj.

“Trošiti manje, pa će biti isto”, predlaže Anđelko Joldžić.

Na godišnjem nivou – skuplje 36 eura

Do sada su domaćinstva u prosjeku mjesečno trošila na struju 32,5 eura, a od 1. jula će morati da izdvoje još dodatna tri eura. Na godišnjem nivou to će biti opterećenje za 36 eura.

U Komisiji pojašnjavaju da će poskupljenje za domaćinstva zavisiti od načina obračuna potrošene struje.

“Onima, kojima se aktivna električna energija utvrđuje u jednoj tarifi, povećanje će iznositi 9,9 odsto, a za domaćinstva kojima se ta energija utvrđuje i naplaćuje u dvije tarife 7,4 odsto”, objašnjava Nada Ćeranić iz Sektora za tržište i tarife.

“Iz preduzeća, koja posluju u okviru Elektroprivrede zahtjev za povećanjem cijene struje obrazložili su povećanjem troškova proizvodnje”, javlja Al Jazeerina reporterka, Ljiljana Smiljanić.

Zbog toga su povećanje cijene tražili i proizvođači struje, dijelom termoelektrane. Zanatlije i mali komercijalni potrošači izuzeti su od poskupljenja.

“Regulatorna komisija je donijela odluku. Odluka je konačna i struja, po ovoj odluci, poskupljuje od 1. jula”, potvrdio je Milenko Čokorilo iz Regulatorne komisije za električnu energiju.

Bilo je zahtjeva i za povećanje cijene struje industriji, no u Komisiji pojašnjavaju da ta grupa potrošača nije u njihovoj nadležnosti. O njima će odlučiti sama Elektroprivreda Republike Srpske.

Izvor: Al Jazeera