Skupovi Pegide protiv islamizacije Evrope

U njemačkom gradu Dresdenu u subotu je organiziran prosvjed Pegide, antiimigracijskog pokreta protiv masovnog useljavanja i navodne islamizacije Europe.

Osim tog skupa, kojem se odazvali najmanje 15.000 ljudi, ogranci tog i sličnih desničarskih pokreta organizirali su još niz prosvjeda u drugim zemljama zapadne, ali i istočne Europe.

Skup u francuskom Calaisu vlasti su zabranile, zbog straha od nereda i sukoba.

Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel je uoči prosvjeda optužio krajnjedesničarske skupine, uz koje stoji i stranka Alternativa za Njemačku, da koriste jezik kakav su promovirali Hitlerovi nacisti.

Poruka koalicijskoj Vladi

Gabriel smatra kako bi čelnici krajnje desnice trebali biti pod nadzorom sigurnosnih službi zbog zapaljivog jezika i poruka.

Uporedo s desničarskim skupovima, protuprosvjede je organizirala i ljevica te organizacije koje se zalažu za otvorene granice.

Sve prati jak policijski nadzor.

“Situacija je politički vrlo osjetljiva, jer je u proteklih nekoliko tjedana koalicijska vlada očajnički pokušavala doći do konsenzusa kada je riječ o imigracijskoj politici, ali bez posebnog uspjeha. Iako je njemačka Vlada usvojila novu politiku prema azilantima, ti napori ne mogu otkloniti razloge zbog kojih izbjeglice idu u Europu i Njemačku, kao što je rat u Siriji”, javio je Al Jazeerin reporter Dominic Kane.

“Za mjesec dana zakazani su izbori u tri njemačke savezne pokrajine, a desničarska stanka Alternativa za Njemačku dobro stoji u anketama, sa čak 15 posto glasova. Ukoliko desničarske partije ostvare dobre izborne rezultate, bit će to poruka koalicijskoj Vladi da je sve više građana Njemačke koji ne podržavaju njihovu politiku prema izbjeglicama”, javio je Kane.

Profesor Werner Patzelt s Tehnološkog sveučilišta u Dresdenu komentirao je za Al Jazeeru jačanje interesiranja za stavove Pegide.

“Ohrabrila ih je trenutna izbjeglička kriza, koja je počela u rujnu 2015. godine, jer su se svi strahovi kojim je Pegida plašila stanovnike Njemačke obistinili. Izjave političara na koje su oni upozoravali ispostavile su se netočne. Dakle, smatraju da su cijelo vrijeme bili u pravu”, ukazuje Patzelt.

Demonstracije širom Evrope

Pristaše Pegide prosvjedovali su i ispred željezničkog kolodvora u Birminghamu, u Velikoj Britaniji, a na istoj lokaciji u isto vrijeme je trajao protuprosvjed.

Prosvjedi antimuslimanskih i antiimigracijskih skupina održani su i u Francuskoj, Poljskoj, Češkoj i Nizozemskoj.

U pojedinim gradovima došlo je i do sukoba pristaša Pegide i njihovih protivnika.

Antiislamski nastrojena Pegida, koja je nastala polovicom 2014. godine kao pokret u Njemačkoj, a potom se proširila na Francusku i druge europske države, pozvala je svoje članove i simpatizere širom Europe da se pridruže prosvjednim okupljanjima.

Pegida, čiji je naziv skraćenica za “Patriotski Europljani protiv islamizacije Zapada”, planirala je prosvjede održati u 14 europskih država.

Izvor: Al Jazeera i agencije