Skupština Crne Gore podržala ulazak u NATO

Rezoluciju su podnijeli poslanici vladajuće koalicije u Parlamentu (Arhiva)

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su u petak Rezoluciju o podršci učlanjenju Crne Gore u NATO, kojom će se, kako je ocijenjeno, potvrditi opredjeljenje da ta država postane dio euroatlantske zajednice.

Za rezoluciju je glasalo 48 poslanika, 26 je bilo protiv, a uzdržanih nije bilo.

Rezoluciju su podnijeli poslanici Demokratske partije socijalista, Pozitivne Crne Gore, Socijaldemokrata, Liberalne partije i manjinskih stranaka.

U dokumentu se navodi da je Crna Gora tokom 10 godina od obnove nezavisnosti pokazala jasnu viziju i istrajnost u ostvarivanju strateških spoljnopolitičkih prioriteta – članstva u NATO-u i Evropskoj uniji.

Jedan od strateških ciljeva

“Uvjereni u rezultate koje je postigla i reforme koje je sprovela u cilju postizanja dugoročne bezbjednosti i stabilnosti, unapređenja vladavine prava, snaženja demokratskog i ekonomskog ambijenta, još jednom iskazujemo čvrsto opredjeljenje da Crna Gora postane dio evropske i evroatlantske zajednice”, navodi se u dokumentu.

Članstvo u NATO-u je strateški cilj Crne Gore, koji garantira stabilnost i sigurnost zemlje, očuvanje njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, navodi se u Rezoluciji.

Izvor: Agencije