Skupština Kosova danas o razgraničenju s Crnom Gorom

Trebamo svi biti zajedno, kako ne bismo prenosili poruku razdora kod građana, rekao je Kadri Veseli (Anadolija)

Nakon dva odgađanja, a zbog nedostatka konsenzusa, kosovski parlament treći će put pokušati ratificirati Sporazum o demarkaciji granice s Crnom Gorom, potpisan još 2015. godine, prenose prištinski mediji.

Za ratifikaciju će biti potreban 81 zastupnički glas, a, prema pisanju Kohe, nedostaju još dva glasa.

Prištinski dnevnik navodi da je jedina promjena u odnosu na prethodna dva pokušaja to što je postignut konsenzus između vladajućih stranaka i oporbenog Demokratskog saveza Kosova.

Sjednica parlamenta počela je s više od sat zakašnjenja, a odmah potom predsjednik Skupštine Kadri Veseli odredio je stanku.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci pozvao je zastupnike da glasaju za demarkaciju, vjerujući da će to danas biti i završeno.

Šef kosovske diplomacije Behgjet Pacolli tvrdi da su glasovi za ratifikaciju demarkacije osigurani i da će nakon toga, već najesen, Priština dobiti viznu liberalizaciju prema Europskoj uniji.

Ni vladajući nisu za razgraničenje

“Međutim, to nije dovoljno da se dostigne 81 glas, koliko je potrebno kako bi demarkacija bila ratificirana”, navodi Koha.

Isti izvor podsjeća i kako su oporbeni Pokret “Samoopredjeljenje” i Srpska lista najavili da neće glasati za Sporazum o demarkaciji granice.

Iz Samoopredjeljenja ponavljaju da Sporazum o demarkaciji granice treba biti povučen iz parlamentarne procedure.

Drugi izvori rekli su novinarima Zerija da ni neki članovi stranaka na vlasti neće glasati za usvajanje spornog akta ako danas i bude glasanja.

Mnogi zastupnici ne prihvaćaju sporazum jer smatraju da Kosovo time gubi značajan dio teritorija.

Visoka delegacija EU-a u Prištini

Istovremeno, u Prištini boravi i visoko izaslanstvo Europske komisije, koje predvodi njezin predsjednik Jean-Claude Juncker i povjerenik za proširenje Johannes Hahn.

Oni će se, kako je najavljeno, sastati s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem, premijerom Ramushem Haradinajem i predsjednikom parlamenta Kadrijem Veselijem.

Osim s vodećim političarima, oni će razgovarati i s građanima, predstavnicima medija i nevladinih organizacija, mladima iz političkih stranaka, šefovima misija Europske unije i predstavnicima međunarodne zajednice.

Izvor: Agencije