Skupština Kosova o demarkaciji s Crnom Gorom 20. marta

Svi pokušaji da se održi vanredna sjednica Skupštine Kosova o demarkaciji su propali, jer nije bilo potrebne većine (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj najavio je u četvrtak da će Skupština Kosova u utorak razmatrati Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma o državnoj granici između Kosova i Crne Gore.

On je u obraćanju novinarima pre sednice Skupštine kazao da će se demarkacija sa Crnom Gorom razmatrati 20. marta te da je ta odluka doneta nakon konsultacija sa svim političkim partijama.

Nije precizirao da li će u utorak biti potrebnih 80 glasova, odnosno dvotrećinska većina u Skupštini, ali je izrazio uverenje da će poslanici podržati demarkaciju, jer će to značiti i ukidanje viza građanima Kosova od Evropske unije.

Istakao je da za njega ovaj proces nije bio, a nije ni sada, lak, ali da ne može da gleda blokiran i izolovan sopstveni narod.

Haradinaj je rekao da je u tom procesu sa Crnom Gorom sačuvana teritorijalna celovitost Kosova, sa mogućnošću da se izvrše korekcije u pravcu Čakora i Kule.

Protiv Srpska lista i Samoopredeljenje

Protiv demarkacije sa Crnom Gorom do sada su bili poslanici Srpske liste, koja je deo vladajuće koalicije, kao i opozicioni Pokret Samoopredeljenje, koji se u međuvremenu podelio u dve poslaničke grupe u Skupštini Kosova.

U februaru je bilo tri pokušaja da se održi vanredna sednica Skupštine Kosova na temu demarkacije, ali je svaki put odlagana jer nije bilo potrebne većine glasova.

Skupština Crne Gore je već ratifikovala sporazum potpisan 2015. godine u Beču, dok je opozicija u Skupštini Kosova, čiji je deo, do poslednjih parlamentarnih izbora u junu 2017. godine, bio i Haradinaj, nasiljem i suzavcima sprečila ratifikaciju tog sporazuma.

Ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom je, pored borbe protiv korupcije, preostali uslov za liberalizaciju viza građanima Kosova.

Izvor: Agencije