Skupština Kosova podržala formiranje Oružanih snaga

Kosovo, Skupština, Sjednica
Tekst Rezolucije je usaglašen sa svim zastupničkim grupama, a zastupnici Srpske liste nisu prisustvovali (Anadolija)

Zastupnici Skupštine Kosova su nakon četiri sata rasprave sa 68 glasova za i nijednim protiv, usvojili Rezoluciju o transformaciji Sigurnosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova

Tekst Rezolucije je usuglašen sa svim zastupničkim grupama i sastoji se od dvije točke u kojima se traži da Vlada Kosova što prije koordinira i procesuira Skupštini na usvajanje strategiju o transformaciji Sigurnosnih snaga Kosova u Oružane snage.

Od Skupštine, Vlade i ostalih institucionalnih mehanizama traži se da usklade djelovanje i harmoniziraju zajedničke napore s NATO-om i Sjedinjenim Američkim Državama za razvoj punih operativnih kapaciteta u skladu s novom misijom sadašnjih Sigurnosnih snaga.

Inicijator rasprave, Daut Haradinaj, zastupnik oporbene Alijanse za budućnost Kosova, koji je i predsjednik Odbora za sigurnost u Skupštini Kosova, na početku je predložio Rezoluciju koja je imala još jednu točku.

“Da se Sigurnosnim snagama promijeni mandat i misija i da se unaprijede profesionalni aspekti u ljudstvu, opremi, tehničko-materijalnom i proračunskom aspektu i da se odmah krene s ispunjavanjem početnih operativnih kapaciteta obrane u vojnoj misiji sadašnjeg SSK-a u punoj koordinaciji strateških partnera i NATO-a”, kazao je Haradinaj, kako prenosi Anadolija. 

Bojkot Srpske liste

Srpski zastupnici, koji zbog protivljenja Zakonu o Trepči već pet mjeseci bojkotiraju rad kosovskih institucija, nisu prisustvovali sjednici, a poznato je da su protiv osnivanja Oružanih snaga.

Haradinaj je ocijenio da je zbog protivljenja Srba već nekoliko godina onemogućena promjena Ustava Kosova, pa je predložio da se pronađu druge forme za formiranje vojske.

Za usvajanje ustavnih amandmana neophodna je dvotrećinska većina glasova svih zastupnika Skupštine, ali i dvotrećinska većina zastupnika manjinskih zajednica.

Sigurnosne snage Kosova su profesionalne, multietničke, lako naoružane i uniformirane sigurnosne snage, koje imaju misiju voditi operacije odgovora na elementarne nepogode i druge izvanredne prilike na Kosovu i u inozemstvu. 

Ministar Sigurnosnih snaga Kosova, Haki Demolli je istaknuo da su predstavnici Srpske liste razgovore o vojsci najprije uvjetovali određenim zahtjevima, da bi se od sredine prošle godine u potpunosti prestali odazivati pozivima Ministarstva da se raspravlja o toj temi. 

“SSK je potpuno spreman za novu misiju, za transformaciju u Oružane snage Kosova koje bi bile suvremene snage, nevelike, s oko 5.000 aktivnih pripadnika i oko 3.000 rezervnih, multietničke snage koje poštuju rodnu ravnopravnost, koje bi imale samo obrambene kapacitete i koje ne bi predstavljale nikakvu prijetnju”, kazao je Demolli.

Ministar se zahvalio predstavnicima manjinskih, nesrpskih zajednica, koje formiranje Oružanih snaga Kosova podržavaju bez ikakvih uvjetovanja. 

Svi zastupnici su se tijekom četvorosatne rasprave izjasnili za što brže formiranje Oružanih snaga u koordinaciji s međunarodnim partnerima.

Zastupnica Demokratske partije Kosova, Ganimete Musliu, istaknula je da su sazreli uvjeti za formiranje Oružanih snaga.

Thaci: Nema vremena za gubljenje

“Mi trebamo biti pažljivi u koracima koje ćemo poduzeti i vjerujem da će naši koraci biti u punom skladu sa sugestijama naših partnera, a posebno američkih i NATO-a”, kazala je Musliu.

Ona je ocijenila da je glavni problem Srpska lista, koja “nepravedno ima pravo blokirati ovaj proces”. Pozvala je srpske zastupnike da budu konstruktivni i da doprinesu miru i suživotu na Kosovu. 

U utorak u nastavku plenarne sjednice započete u četvrtak, zastupnici nisu izglasali, zbog nedostatka kvoruma, Rezoluciju o stanju u Mitrovici koju je predložilo Samoopredeljenje.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci izjavio je nedavno da “nema vremena za gubljenje” i da kosovska skupština treba donijeti odluku o osnivanju oružanih snaga Kosova.

Rekao je da su iscrpljene sve mogućnosti da se uvjere zastupnici Srpske liste da glasuju za Vojsku Kosova ocijenivši kako se nalaze “pod kontrolom Beograda”.

Po njemu, ne može se čekati na volju Srbije da bi bila formirana kosovska vojska.

Izvor: Agencije