Skupština Kosova usvojila budžet za 2015.

Opozicija je kritizirala budžet za 2015. godinu (Al Jazeera)

Nakon maratonske sjednice, koja je s prekidima trajala od jutra do kasno uvečer, zastupnici Skupštine Kosova su u ponedjeljak navečer usvojili budžet za 2015. godinu, koji će iznositi 1,576 milijardi eura.

Od prisutna 92 zastupnika za budžet je glasalo 69 njih, 20 je bilo protiv, dok su tri bila suzdržana, navodi Anadolija.

Usvojeni budžet predviđa ekonomski rast od četiri posto.

Opozicija je kritizirala budžet za 2015. godinu, nazvavši ga budžetom produbljivanja siromaštva.

Zastupnici opozicione Inicijative za Kosovo Fatmira Limaja nisu glasali za budžet jer smatraju da produbljava ekonomsku krizu na Kosovu.

Kritike Limaja

Limaj je istakao da ovim budžetom nije obuhvaćeno obećanje o povećanju plaća od 25 posto, kao nijedno drugo predizborno obećanje partija na vlasti.

U prijepodnevnom dijelu sjednice zastupnici liste “Srpska” su napustili salu, nezadovoljni raspodjelom budžeta za općine na sjeveru Kosova, kao i za dva ministarstva koje vode njihovi ministri.

Zamjenik kosovskog premijera Branimir Stojanović rekao je Tanjugu da su zastupnici “Srpske” napustili rad skupštine zbog toga što od 1,7 milijardi eura, “ni pet odsto nije predviđeno za lokalne samouprave sa većinskim srpskim stanovništvom, a veoma je loše i što nema budžeta ni za povratak raseljenih”.

“Mi nećemo učestvovati u usvajanju takvog budžeta koji ne ispunjava kriterijume za razvoj lokalne samouprave, a ni povratka”, rekao je Stojanović.

Skupština Kosova, kako je najavljeno, neće zasjedati do 19. januara.

Izvor: Agencije