Skupština Kosova za rušenje zida u Mitrovici

Od nadležnih institucija poslanici zahtijevaju da izgradnju zida tretiraju kao ilegalnu gradnju (Al Jazeera)

Skupština Kosova usvojila je rezoluciju kojom se traži da se u januaru sruši zid, koji je prije tri sedmice izgrađen u blizini ibarskog mosta u sjevernoj Mitrovici.

Od nadležnih institucija poslanici zahtijevaju da izgradnju zida tretiraju kao ilegalnu gradnju.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić ranije je izjavio da je riječ o potpornoj strukturi šetališta, koja se može redizajnirati, kako je dogovoreno sa predstavnicima Evropske unije.

Veseli najavio rušenje zida

Na skupštinskoj raspravi o izgradnji zida, održanoj u petak, predsjednik Skupštine Kadri Veseli izjavio je da će, u slučaju da Opština Sjeverna Mitrovica odbije da sruši zid, to učiniti centralne institucije Kosova.

“Tokom prošlosedmične rasprave u Skupštini Kosova vezano za ilegalnu izgradnju zida na sjeveru Mitrovice, u ime Alijanse za budućnost Kosova predložio sam, između ostalog, da se usvoji nacrt rezolucije kojom od premijera tražimo da razriješi dužnosti ministricu za dijalog Editu Tahiri i da se pregovori sa Srbijom prekinu. Vladajuća koalicija nije podržala ove dvije tačke. Složili smo se sa većinom stranaka vlasti i opozicije, da ih izbacimo iz rezolucije i da je usvojimo kako bismo spriječili dalju podjelu betoniranjem Mitrovice”, rekao je Pal Lekaj iz Alijanse za budućnost Kosova.

Izvor: Al Jazeera