Skupština otvorila put sudu za ratne zločine

Poslanici Skupštine Kosova danas su usvojili Nacrt zakona o ratifikaciji međunarodnog sporazuma između Evropske unije i Kosova o misiji za vladavinu zakona i u okviru njega formiranje specijalnog suda za Kosovo.

Za Nacrt zakona glasalo je 89 poslanika, 22 je bilo protiv, dok je dvoje poslanika bilo suzdržano.

Za ratifikaciju međunarodnog sporazuma bilo je potrebno 80 glasova poslanika ili dvotrećinska većina.

Predstavljajući Nacrt zakona, premijer Hashim Thaci je ponovo izjavio  da je zahtjev da se formira specijalni sud nepravda i velika uvreda kosovskoj državi i građanima.

Pozivajući sve poslanike da glasaju za formiranje suda zato što je to “jedina opcija koju Kosovo ima”, Thaci je istakao da je kosovski narod vodio oslobodilačku borbu protiv srpskog okupatora.

“Ako ne pružimo adekvatan odgovor, ostaće mrlja na Kosovu”, kazao je Thaci, ističući da je poznato ko je naručio i finansirao izvještaj senatora Vijeća Evrope, Dicka Martyja, prenosi Anadolija.

Thaci: Očistiti ime Kosova

U Martyjevom izvještaju Thaci je opisan kao vođa Dreničke grupe Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), osumnjičene za ratne zločine
Kosovski premijer je kazao da je Vlada juče usvojila Nacrt zakona, te da neće dozvoliti “da se okalja naša borba”.

“Moramo očistiti ime Kosova od izvještaja Dicka Martyja. Nemamo mnogo opcija, tačnije imamo samo jednu opciju – da sarađujemo sa našim međunarodnim partnerima. Jedno sjedište tog suda će biti na Kosovu, drugo van Kosova gdje će se ispitivati svjedoci. Imamo samo jednu opciju, a ona je da omogućimo da se radi prema kosovskim zakonima”, rekao je Thaci.

Dodao je da Kosovo ne smije ni da pomisli da odbije formiranje suda za Kosovo jer bi to  imalo jako loše posljedice po Kosovo.

“U tom slučaju bi Vijeće sigurnosti UN-a glasalo za formiranje suda za istragu navoda iz izvještaja Dicka Martyja”, kazao je Thaci.

Osim vladajuće Demokratske partije Kosova, formiranje suda je podržala i najveća opoziciona partija, Demokratski savez Kosova.

Ismet Beqiri, šef poslaničke grupe DSK-a je izjavio da je formiranje suda jako štetno za Kosovo, ali da će njegova partija zbog međunarodnih partnera podržati njegovo i nastavak mandata evropskoj policijskoj misiji EULEX.

I Alijansa za budućnost Kosova se izjasnila da će glasati za Nacrt zakona, dok se pokret Samoopredjeljenje izjasnio protiv formiranja specijalnog suda.

Izvor: Agencije