Maja Gojković ponovno predsjednica Skupštine Srbije

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su večeras članicu predsjedništva Srpske napredne stranke Maju Gojković za predsjednicu parlamenta.

Od 233 poslanika koji su glasali, za njen izbor glasalo je 159.

Gojković je bila predsjednica Skupštine i u prethodnom sazivu.

Ona je zahvalila na podršci za izbor na tu funkciju, prije svega poslanicima liste “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”, ali i svima ostalima koji su podržali njenu kandidaturu.

“Obećavam da ću biti predsednik jednak prema svakome u onoj meri u kojoj se poslanici budu pozitivno i negativno izjašnjavali o zakonima, a neću imati razumevanja da se od ovog parlamenta pravi nešto drugo osim onoga što piše u Ustavu i zakonu, a to je da je parlament grana vlasti koja mora puno da radi da bi opravdala poverenje građana i da shvatimo jednom da sliku parlamenta ne stvara jedan čovek”, rekla je Gojković.

Nakon dugotrajnih polemika, zbog kojih je sjednica prekinuta u petak navečer, uslijedile su nove na nastavku sjednice u ponedjeljak.

Današnja rasprava trajala je gotovo osam sati, a predsjedavajući Dragoljub Mićunović na kraju je poručio da je zajedničko dobro svih građana Srbije da imaju dobru i pristojnu državu, da poslanici treba da pređu preko svađa i uvreda i da nastoje da od države naprave mjesto pristojno za život.

Za potpredsjednike Skupštine Srbije su predloženi Veroljub Arsić (SNS), Vladimir Marinković (SDPS), Konstantin Arsenović (PUPS), Ðorđe Milićević (SPS), Vjerica Radeta (SRS), Gordana Čomić (DS) i Jasmina Nikolić (Dosta je bilo), dok će za generalnog sekretara biti predložena Svetislava Bulajić.

Kraj rasprave o izboru Gojković za predsjednicu Skupštine Srbije obilježila je polemika naprednjaka i radikala o diplomama, pošto su radikali iznijeli sumnju u diplomu poslanika SNS-a Igora Bečića.

Vojislav Šešelj (SRS) također je rekao da je Bečić preimenovao talijanskog predsjednika Sergia Mattarellu u “Giorgio Mortadella”, što je Bečić odbacio i zatražio Šešeljevu ostavku ako se dokaže da su navodi vođe radikala netačni.

Navodi o ‘Životinjskoj farmi’

Poslanici su danas raspravljali o tome ko treba da se boji predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i upoređivali dešavanja u parlamentu sa knjigom “Životinjska farma” Georgea Orwella, nakon čega je određena kratka pauza.

Poslanik DS-a Balša Božović rekao je da ta stranka neće glasati za Maju Gojković, jer je u prethodnom sazivu, kada je bila na čelu Skupštine Srbije, imala loš odnos prema opoziciji i izbjegavala je da zakaže posebnu sjednicu na kojoj premijer treba da odgovara na poslanička pitanja.

“Odnos prema vladi je bio podanički, a prema opoziciji osvetnički. Gojković je uspostavila pravilo demokratije koje još jedino važilo u ‘Životinjskoj farmi’ Georgea Orwella, gde su svi navodno jednaki, ali eto, Bože moj, neki su jednakiji od ovih drugih”, rekao je Božović.

“U srži svake autoritane ličnosti i medijskog mraka i diktature leži strah od argumenata, postavljanja pitanja i od istine. Zamolio bih Maju Gojković da se ne boji izvršne vlasti, iako je strah pokazala nebrojeno puta do sada”, rekao je Božović.

‘Fantomke u džepu’

Na te navode reagovao je poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković, navodeći da je prethodnik govorio o strahu i da ga razumije jer da je “on na njegovom mestu i on bi se plašio Aleksandra Vučića”.

On je istakao i da je Gojković u prethodnom sazivu podigla kvalitet i nivo rada u parlamentu i da su protiv nje samo oni koji su protiv podizanje političke i parlamentarne kulture u Srbiji.

“Neće glasati za nju oni koji fantomke vade iz džepa. Svako od njih ima po jednu fantomku spremnu, to je simbol njihove političke kulture”, rekao je Marković i dodao da će protiv biti i oni koji su jedva prešli cenzus i kojima su bitne samo poslaničke plate i skupštinski restoran.

Pajtić je Markovića zatim upitao zašto bi se Balša Božović trebao plašiti predsjednika Vlade Srbije i koja je funkcija predsjednika vlade, kada može da predstavlja opasnost na bilo koga poslanika.

“Poslanik je predstavnik građana, nema Balša Božović razloga da se plaši već vi od onoga u šta pretvarate državu u diktaturu”, odgovorio je Pajtić.

Šef poslaničke SNS Aleksandar Martinović također je reagovao, navodeći da Dragoljub Mićunović (DS) na skandalozan način vodi sjednicu i negodovao što nije opomenuo Božovića, kada je spominjući ‘Životinjsku farmu’, uporedio poslanike koji sjede iza njega sa svinjama.

“Da li vi hoćete da kažete da su svi ovi ljudi što sede iza mene svinje”, upitao je Martinović.

Polemika Gojković i Mićunovića

Sjednicu je obilježio i verbalni duel  Gojković i Mićunovića, koji predsjedava konstitutivnom sjednicom kao najstariji poslanik novog saziva.

Govoreći o Gojković, Mićunović je kazao: “..Kandidatkinja je najgorim rečima i uvredama prišla i optužila me za državni udar … i ja dva dana nisam izlazio iz kuće, čekajući da dođu da me uhapse, jer to je ipak najveće krivično delo”.

Gojković je odgovorila: “Izgleda da ste se prisetili neke svoje prošlosti, vremena kada ste bili zagovornik Titove ideologije, pa je za vas pridržavanje zakona bilo po njegovoj… nema potrebe da se uskladite sa ovim dobom kada morate da se držite i zakona i Poslovnika, a jedna od stvari je da ne dajete reč kako kome padne na pamet, nego da mora postojati osnov.”

Konsultacije kod Aleksandra Vučića za sastav nove vlade su najavljene za sutra, ali preduslov je da se završi konstitutivna sjednica, javlja reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Prvi put nakon osam godina i rascjepa Srpske radikalne stranke, sutra bi se trebali sastati Vučić i predsjednik SRS-a Vojislav Šešelj.

U dosadašnjem toku konstitutivne sjednice su potvrđeni mandati poslanika i otvorena rasprava o izboru Gojković za predsjednicu parlamenta.

Mićunović je prekinuo sjednicu u 20 sati u petak, rekavši da su brojne polemike, kao i kasni izbor predsjednika, do čega bi došlo zbog takve atmosfere, nedostojni parlamenta.

Mićunović je dan prije nastavka zasjedanja izjavio da opet neće dozvoliti da se radi do ponoći.

“Ako se bude normalno radilo, mogli bi da završimo do podne, a ako budu krenule replike i produžeci onda će to opet zaći u neke kasne časove, a ja opet nemam nameru da radim do ponoći – to mi ne pada napamet. To je ružno i ti noćni radovi diskvalifikuju parlament”, rekao je Mićunović.

Naprednjaci: Skandalozan potez

Zbog prekida sjednice oštro su reagirali poslanici SNS-a, navodeći da je to bio skandalozan potez, izvan svakog dobrog političkog običaja.

Šef poslanika SPS-a Ivica Dačić je rekao da je 24 godina u politici i da nikada konstitutivna sjednica nije prekinuta na način kako je to uradio Mićunović, bez konsultacija sa predstavnicima drugih poslaničkih klubova i parlamentarnom većinom, navodeći da je očigledno da ta odluka ima politički pristup.

“Izuzetno cenimo (Dragoljuba) Mićunovića. Mi nismo u petak podržali vašu odluku i ocenili smo da je to jedan nezabeležen čin u političkoj istoriji, duboko verujemo da na to niste imali pravo”, kratko se oglasio zamjenik šefa poslaničkog kluba SPS-a Aleksandar Antić.

Antić je i rekao kako će socijalisti podržati izbor Maje Gojković, kao znak političke korektnosti, uvažavanja činjenice da je lista oko SNS-a osvojila apsolutnu većinu, da su u prethodne četiri godine zajedno radili i pokušavali da mijenjaju Srbiju, da je Gojković u prethodne dvije godine vodila efikasan parlament, koji je sa vladom napravio krupne korake u izgradnji moderne Srbije.

Na dnevnom redu prve sjednice novog saziva je ukupno pet tačaka, a pored potvrđivanja mandata i izbora predsjednika tu su još i izbor potpredsjednika parlamenta, imenovanje generalnog sekretara i formiranje skupštinskih radnih grupa.

Izvor: Al Jazeera i agencije