Skupština Srbije smanjila broj ministarstava

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas novi Zakon o ministarstvima i izmjene Zakona o vladi, koji propisuje da će nova vlada imati 16 ministarstava, odnosno dva manje nego prethodna.

Za izmjene zakona glasalo je 185 poslanika, a 18 je bilo protiv.

Poslanici će sutra, na posebnoj sjednici, zakazanoj za 11 sati, izabrati novu vladu nakon što mandatar Aleksandar Vučić iznese ekspoze.

Iako se o vladi glasa sutra, nije izvjesno ko vodi poljoprivredu i ekologiju, a ko resor kulture. 

Stranački organi Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića podržali su učešće predsjednika te stranke u novoj vladi Srbije, koju će predvoditi Aleksandar Vučić. 

Dačić novi šef diplomatije

Socijalisti će u novoj vladi imati dva ministarstva. Dačić će biti novi šef diplomatije, dok će dosadašnji ministar saobraćaja Aleksandar Antić preuzeti resor rudarstva i energetike.

Odluka Socijalističke partije Srbije donijeta je dan pre nego što će u Skupštini Srbije, Vučić, kao mandatar za sastav nove vlade, izložiti svoj ekspoze.

Vođa socijalista rekao je novinarima da nije tražio da bude na čelu Ministarstva vanjskih poslova, već da mu je ta funkcija ponuđena u razgovorima sa Aleksandrom Vučićem. 

Dačić je izjavio kako ulazi u vladu kako se ne bi zaustavila razvojna šansa stvorna u prethodnoj vladi.

Prema novom Zakonu,  vlada će imati minstarstva finansija, privrede, poljoprivrede i zaštite životne sredine, građevine, saobraćaja i infrastrukture, rudarstva i energetike, trgovine, turizma i telekomunikacija, pravde, državne uprave i lokalne samouprave, unutrašnjih poslova, odbrane i vanjskih poslova.

Takođe, vladu će činiti i ministarstva prosvjete i nauke, zdravlja, rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, omladine i sporta, te kulture i informisanja.

Novim zakonom prestaje rad pet kancelarija i dvije uprave – za digitalnu agendu i rodnu ravnopravnost.

Tako nadležnosti Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja preuzima Ministarstvo privrede, a u nadležnosti tog ministarstva sada su i poslovi Kancelarije za brzi odgovor.

Ministarstvo pravde preuzima nadležnosti Kancelarije Nacionalnog savjeta za saradnju sa Međunarodnim tribunalom u Hagu, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nadležnosti Uprave za digitalnu agendu.

Ministarstvo vanjskih poslova preuzima nadležnosti Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, dok novi Republički sekretarijat za javnu politiku preuzima nadležnosti i zaposlene Kancelarije za regulatornu reformu i analizu efekata propisa.

Ministarstvo pravde preuzima od Kancelarije za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama zaposlene, kao i prava i obaveze, a obavljat će i poslove državne uprave koji se odnose na afirmaciju i razvoj slobode vjeroispovesti, saradnju države sa crkvama i vjerskim zajednicama.

Izmjenama zakona o vladi predviđena je samo jedna novina – da se sastav savjeta za ekonomski razvoj, za državne organe i javne službe, kao i druge savjete koje premijer može da osnuje, određuje aktom o njegovom osnivanju, dok je ranije bilo utvrđeno da ti savjeti imaju najviše po pet članova.

Zakoni stupaju na snagu danom objavljivanja u “Službenom glasniku”.

Stezanje kaiša u državnoj upravi

Reporter Al Jazeere Marko Subotić javlja iz Beograda da se i dalje postavlja pitanje ko će voditi resore poljoprivrede i zaštite životne sredine, te  resor kulture.

Do kraja dana bit će poznato da li će ministar kulture u prethodnom sazivu vlade, Ivan Tasovac, inače  bivši direktor Beogradske filharmonije, ostati na toj funkciji.

Treću ministarsku poziciju za socijaliste mogao bi preuzeti Živanko Radovančev, koji vodi firmu Mlekoprodukt u Vojvodini.

Subotić javlja kako pojedini analitičari smatraju da je možda Moskva uticala na premještanje dosadašnje ministrice Zorane Mihajlović iz resora energetike na čelo resora građevine, saobraćaja i infrastukture.

Očekuje se da će Vučić u svom ekspozeu objasniti kako planira da provede reforme uz pomoć kojih bi Srbija, kao što je obećao, za dvije godine izašla iz ekonomske krize.

Na stranačkim konferencijama Vučić je govorio da je situacija vrlo teška i da će tri ključne tačke njegovog mandata biti strukturne reforme, fiskalna konsolidacija, te stezanje kaiša u državnoj upravi i javnim preduzećima.

Vučić je ranije kazao kako Srbija troši previše novca na automobile i plate javnih službenika, te najavio rezove.

Izvor: Al Jazeera i agencije