Skupština Srbije usvojila državni budžet

Skupština Srbije usvojila je budžet za narednu godinu, koji predviđa prihode od 997,4 milijarde dinara (8,1 milijarda eura), a rashode od 1.119 milijardi dinara (9,1 milijardi eura).

To znači da fiskalni deficit Srbije u idućoj godini treba iznositi 121,8 milijardi dinara (gotovo milijardu eura).

Za ovu godinu bio je planiran deficit od 191,3 milijarde dinara (1,6 milijardi eura), ali će, prema projekciji Ministarstva finansija, on do kraja ove godine iznositi oko 100 milijardi dinara (819 miliona eura), uključujući stare dugove za gas, vojne penzije i subvencije u poljoprivredi.

Za plate zaposlenih će iduće godine iz budžeta biti izdvojeno 184,28 milijardi dinara (1,5 milijarda eura), što je više od ovogodišnjeg plana za pet milijardi dinara (oko 40 miliona eura).

U državnoj kasi su planirana i sredstva po osnovu državnih garancija za kredite Elektroprivrede Srbije, Elektromreže Srbije i Srbijagasa u iznosu od 360 miliona eura.

Prepolovljeni Izdaci na kredite javnih preduzeća

Time su izdaci za garancije na kredite javnih preduzeća prepolovljene u odnosu na ovogodišnji Zakonu o budžetu, kada je po toj stavci planirano oko 681 milion eura.

U odnosu na ovu godinu, plan za 2016. godinu nije predvidio izdatke za garancije kredita za Železnice Srbije i Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica.

Usvojeni budžet, kao i budžet za 2015. godinu, dobili su podršku Međunarodnog monetarnog fonda i predstavljaju ključni dio programa koji istovremeno rješava problem deficita, ali i strukturne probleme koji taj deficit uzrokuju.

Usvojeni Zakon o budžetu za 2016. godinu trebao bi se, prema planu, ubrzo naći pred direktorima MMF-a, od koga se očekuje da prije 25. decembra potvrdi Srbiji pozitivnu ocjenu treće revizije zaključenog aranžmana.

Izvor: Agencije