Skupština Venecuele osudila predsjednika Madura

Maduro je najavio povećanje minimalne plate za 50 posto (Reuters)

Skupština Venecuele u kojoj opozicija ima većinu, glasala je protiv predsjednika Nicolasa Madura zbog “kršenja dužnosti”, odnosno zbog odgovornosti za “krizu bez premca” u kojoj je ta zemlja.

To glasanje tokom burne sjednice sasvim je simbolično jer je vjerovatno da će odluku poništiti Vrhovni sud koji je još prije početka rasprave upozorio da “Narodna skupština nije nadležna da razriješi predsjednika”.

Opozicija desnog centra stekla je većinu u Skupštini krajem 2015. godine, bespoštedno se boreći protiv socijaliste Nicolasa Madura, odabranog nasljednika bivšeg predsjednika Huga Chaveza (1999-2013), zahtijevajući od njega ostavku i prijevremene izbore prije redovnih, 2018. godine, prenosi Beta.

“Potvrđeno je da je na Nicolasu Maduru odgovornost za kršenje dužnosti na položaju (predsjednika)  i da se zahtijeva izborni izlaz iz krize u Venecueli, o čemu se narod izjasnio na izborima”, rekao je novi predsjednik Skupštine, Julio Borges, iz opozicije.

‘Kriza bez premca’

Po tekstu odluke Skupštine, “Maduro je izazvao krizu bez premca u Venecueli” i “mimo Ustava” je izazvao “ekonomsku stagnaciju”, “razbijanje ustavnog poretka”, uz “nasilje nad pravima” građana Venecuele.

Suprotno tome, Maduru blizak poslanik Hector Rodrigez je opisao inicijativu kao “besmislenu i iracionalnu”.

“Kada demoniziraju postupke predsjednika, oni (opozicija) implicitno priznaju ko zapravo vlada. To je samo opereta”, prokomentirao je Pedro Careno, također poslanik “čavista”.

Nicolas Maduro je prošle sedmice za potpredsjednika postavio Tarecka El Aissamija, “čvrstorukaša” iz svog tima, sa zadatkom da ga naslijedi na mjestu šefa države ako eventualno bude smijenjen.

U pokušaju da povrati povjerenje stanovništva u zemlji s vrtoglavom inflacijom, lider socijalista je u nedjelju najavio povećanje minimalne plate za 50 posto. Ona je sada 40.000 bolivara, ili 60 dolara po najvišem zvaničnom kursu, a 12 dolara po kursu na crnom tržištu.

Maduro je u ponedjeljak najavio puštanje u opticaj 16. januara novih novčanica od 20.000 bolivara. Naglo povlačenje novčanica od 100 bolivara, kojih je bilo najviše, dovelo je do nereda, zbog straha od nestašice gotovine.

Nedavno istraživanje koje je obavila agencija Datanalisis, pokazalo je da skoro 80 posto stanovnika Venecuele ne odobrava politiku Nicolasa Madura.

Izvor: Agencije