Slab interes turista za egipatski Luxor

Ekonomija egipatskog grada Luxora, jedne od najpoznatijih svjetskih turističkih destinacija, zavisi od novca koji u gradu ostavljaju strani turisti.

Novinarka Al jazeere Sherine Tadros je istražila kako su na ekonomiju i život lokalnog stanovništva utjecali revolucija i nedavni pad balona, u kojem je poginulo 19 turista.

Svako ko je posjetio Luxor sigurno je obišao hram Deir el-Bahri, jednu od najpoznatijih egipatskih građevina.

Ali, čak i usred sezone, posljednjih godina u Luxoru nema mnogo posjetilaca. Prodavači na tržnicama nazivaju stanje pravom katastrofom.

“Trenutno je u funkciji samo 30 do 40 posto turističkih kapaciteta. Kao što vidite, tržnica je prazna. Doslovno moramo preklinjati ljude da nešto kupe”, kazao je trgovac Ibrahim Mahmoud.

Turizam čini više od 10 posto egipatskog bruto društvenog proizvoda (BDP).

Panika u turizmu

“Fatalni pad balona, koja se desio u utorak, izazvao je paniku među radnicima u turističkoj industriji. Ali, problemi su počeli mnogo prije nesreće”, izvijestila je Tadros.

Godinu prije početka revolucije Egipat je posjetilo čak oko 15 miliona turista. Ta cifra je pala na oko 9,5 miliona od kada je bivši predsjednik prisiljen odstupiti sa vlasti.

U turističkoj agenciji Abu Simbel smatraju da će pad balona imati samo kratkoročni efekt na posao i da je politička nestabilnost u zemlji najveći problem.

Tarek al-Nubie iz turističke agencije Abu SImbel je kazao: “Turizam zavisi od dvije stvari – političke stabilnosti i sigurnosti. Od početka revolucije nemamo ni jedno, ni drugo. To je uveliko utjecalo na obim posla.”

A taj utjecaj je ovdje očit. Većina stanovnika Luxora zarađuje za život nekim oblikom turizma. Čini se da se svaki put kad se grad počne oporavljati pojavi neka nova prepreka i ugrozi taj oporavak.

Toliko da čak ni čuveno nacionalno blago više ne može privući turiste, od čijeg novca zavisi opstanak mnogih Egipćana.

Izvor: Al Jazeera