Slabi popularnost evropskih lidera

Popularnost francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i premijera Jean-Marca Ayraulta dostigla je u decembru najnižu tačku od izbora (AFP)

Šezdesetjedan posto Italijana je protiv kandidature aktuelnog premijera Marija Montija na narednim izborima, 30 posto je za, a otprilike 10 posto bi ozbiljno razmislili o tome da glasaju za njega, pokazuje najnovija anketa javnog mnijenja.

Prema rezultatima ankete koju je uradio Institut za proučavanje javnog mnijenja Ipsos za dnevnik Corriere della Sera, od 30 posto ispitanika koji su rekli da podržavaju Montijevu kandidaturu samo tri do pet procenata bi zaista i glasalo za njega.

Sam Monti je do sada odbijao izjasniti se o kandidaturi, prenosi AFP.

Monti je zamijenio premijera Silvija Berlusconija u novembru 2011. godine, kao šef tehnokratskog kabineta zadužen da spasi Italiju od bankrota.

U zaslugu mu se pripisuje sređivanje javnih finansija i obnavljanje povjerenja na tržištu, ali nezaposlenost je od njegovog dolaska dostigla rekordnu stopu, dok je ekonomija i dalje u recesiji.

Montijeve pristalice su pretežno sredovječni građani s višim obrazovanjem, dok su protivnici mladi, najčešće sa juga Italije, javio je Tanjug.

Prema najnovijim anketama, najveću popularnost u Italiji trenutno uživa Pier Luigi Bersani, lider Demokratske stranke, glavne partije lijevog centra.

Nepopularni Hollande i Ayrault

Popularnost francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i premijera Jean-Marca Ayraulta dostigla je u decembru najnižu tačku od izbora, zbog neuspjeha Vlade u rješavanju problema s čeličanom Arcelor Mittal Florange i gubljenja radnih mjesta u industrijskom sektoru, pokazuje najnovija anketa javnog mnijenja.

Hollandeova Vlada je izložena kritikama zbog taktike koju je koristila u dvomjesečnoj borbi u vezi s budućnosti čeličane, a koja je uznemirila investitore i zbunila sindikate.

Vlada, također, pokušava zaustaviti odliv poslova i radnih mjesta u industrijskom sektoru, obuzdati javnu potrošnju i povećati poreze kako bi smanjila dugovanja.

Prema anketi Francuskog instituta za istraživanje javnog mnijenja (IFOP), podrška predsjedniku pala je na 37 posto, što je najgori rejting od izbora u maju, prenosi Reuters.

Popularnost premijera Ayraulta, koji je krajem prošlog mjeseca postigao sporazum s Arcelor Mittalom o očuvanju radnih mjesta, ali je kritiziran zbog načina vođenja ovog procesa, pala je na 35 procenata, što znači da se on prvi put kotira lošije od Hollandea.

Lošiji rejting imao je samo Jacques Chirac na kraju prve godine mandata 1995. godine, rekao je zamjenik izvršnog direktora IFOP-a Frederic Dabi.

“Oni plaćaju cijenu krize, pad kupovne moći i rast nezaposlenosti”, kazao je on.

Hollande je u više navrata rekao kako neće dozvoliti da ga kritike navedu da odustane od napora da oživi ekonomiju.

Izvor: Agencije