Slavlje i protesti za 70. rođendan Izraela

Tokom proslave avioni izraelskih zračnih snaga nadlijetali su gradove (EPA)

Jevrejski stanovnici Izraela danas su slavili 70 godina postojanja moderne države, dok su, s druge strane, Arapi protestovali.

Agencije navode da su parkovi i plaže bili puni ljudi koji su obilježavali Dan nezavisnosti uz roštilj i zabave i posmatrali avione koji su nadlijetali Izrael povodom praznika ili su, pak, šetali u prirodi.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu prisustvovao je godišnjem biblijskom kvizu, u kojem se nadmeću mladi Jevreji iz cijelog svijeta.

Proslava je počela sinoć nakon obilježavanja Dana sjećanja na poginule vojnike i žrtve terorizma. Tužnu atmosferu odjednom je zamijenila radost. Ta dva dana namjerno se obilježavaju jedan za drugim kako bi se pokazala veza između ratova koji su skupo koštali Izrael i osnivanja i opstanka te države.

Ove godine Dan nezavisnosti Izraela obilježava se u jeku napetosti na sjevernoj granici Izraela sa Sirijom i na jugu, na granici s Pojasom Gaze, podsjeća agencija Beta.

Obilježavanje Nakbe

I dok su milioni izraelskih Jevreja slavili, arapski su građani Izraela protestovali uzvikujući: “Ovo je naša zemlja, nastavit ćemo našu borbu po svaku cijenu” i “Žrtvovat ćemo naše živote za Palestinu”.

U protestu su učestvovale hiljade izraelskih Arapa na dan koji oni zovu Nakba, “katastrofa”, jer ih je u ratu 1948, odmah nakon stvaranja Izraela, stotine hiljada napustilo svoje domove.

Demonstracije su održane na sjeveru kraj Atlita.

Obraćajući se demonstrantima, zastupnik Ahmed Tibi iz partije Ujedinjena lista rekao je da je ovo dan “u kojem su Palestinci okruženi sjećanjem i bolom razbijenih porodica i raseljene braće“.

“Ono što se tada desilo jest Nakba, ljudska i nacionalna katastrofa u svakom pogledu. Stotine hiljada palestinskih građana do današnjeg dana žive blizu sela iz kojih su istjerane. Šta je prirodnije, humanije i pravednije od povratka u njihove domove, u njihova napuštena sela i povrata ukradene imovine?”, rekao je on.

Milioni imigranata

Učesnici demonstracija mahali su palestinskim zastavama i nosili fotografije zatvorenih Palestinaca u izraelskim zatvorima.

U Izraelu danas od 8.842.000 stanovnika 74,5 posto čine Jevreji, a 20,9 posto Arapi, dok je drugih manjina 4,6 posto. Od osnivanja je ta država primila 3,2 miliona imigranata, objavio je Biro za statistiku povodom jubileja.

Izvor: Agencije