Slavni marokanski atletičar posti i trenira

Muslimanski mjesec posta – ramazan, bliži se kraju. Nije mali broj sportista koji su, uprkos velikim naporima kroz koje svakodnevno prolaze na putu ka ostvarenju svojih sportskih ciljeva, postili svaki dan ramazana do sada. Među njima ima i osvajača olimpijskih medalja. 

Skoro mjesec dana Abdeati Iguider od izlaska do zalaska sunca nije konzumirao vodu ni hranu.

Uprkos ispunjavanju vjerskih obaveza, ovaj marokanski atletičar našao je način da ispuni i svoje sportske zadatke.

“Profesionalni atletičari moraju promijeniti raspored za vrijeme ramazana. Naprimjer – ja teniram sat ili dva prije iftara. Za iftar uzmem neki lakši obrok, tako da za dva sata mogu obaviti još jedan trening. Trening prije i poslije iftara je sasvim dovoljno”, kaže Abdalaati Iguider.

Iguider je jedan od najboljih marokanskih atletičara. U Londonu je osvojio olimpijsku bronzu na 1.500 metara, a trenutno učestvuje na mitinzima Dijamantske lige. Njegov trener ističe da sportisti koji poste moraju spremni dočekati ramazan.

Primjer mladim generacijama

“Zbog ramazana mijenjaju se bioritam i sve navike. Baš zbog toga mi i prije ramazana promijenimo raspored, to bih nazvao pripremama za ramazan. Važno je biti u dobroj formi prije nego ovaj sveti mjesec počne. Onda formu možete održavati i lakšim teninzima”, kaže trener Ayoub el Mandili.

Dvadesetsedmogodišnji atletičar ima jednu od najboljih sezona. Smatra da je vjera u velikoj mjeri doprinijela njegovim uspjesima.

“Itekako sam zadovoljan ostvarenim uspjesima u ovoj godini. Ostvario sam nekoliko odličnih rezultata. Ramazan je skoro prošao, a ja sam ostao u dobroj kondiciji, moral mi je na visokom nivou i mislim da ću biti još bolji u nastavku”, kaže atletičar Iguider.

Maroko je najtrofejnija arapska nacija kada su u pitanju olimpijski sportovi.

Marokanci itekako žele zadržati primat, a u Abdalatiju Iguaideru vide pravi primjer mladim generacijama, od kojih očekuju nova olimpijska odličja.

Izvor: Agencije