Slavni Škoti o referendumu o nezavisnosti

Bivši menadžer Manchester Uniteda sir Alex Ferguson protivi se referndumu (EPA)

Škotska će u četvrtak donijeti jednu od najvažnijih odluka u britanskoj povijesti i na referendumu odlučiti hoće li napustiti Ujedinjeno Kraljevstvo nakon više od 300 godina zajednice, a uoči toga mnogi slavni Škoti dali su svoja različita viđenja događaja, piše britanski Mirror.

Tako su među onima koji se protive referendumu autorica mladog čarobnjaka “Harryja Pottera” JK Rowling, bivši menadžer Manchester Uniteda sir Alex Ferguson, zvijezda showa “Britain’s Got Talent” Susan Boyle i “Doctor Who” David Tennant.

Među zagovornicima referenduma su najpoznatiji “James Bond” Sean Connery, autor “Trainspottinga” Irvine Welsh, glumci Alan Cumming, Robbie Coltrane te Gerard Butler.

“Moja neodlučnost u prihvaćanju neovisnosti nema ništa s nedostatkom povjerenja u škotske značajne ljude ili njihova postignuća. Jednostavna istina je to da je Škotska jednako podložna pritiscima 21. stoljeća kao i ostatak svijeta. Mora se natjecati na istom globalnom tržištu i braniti se od istih prijetnji”, kazala je JK Rowling.

“Osamsto hiljada Škota poput mene, živi i radi u drugim dijelovima Velike Britanije. Ne živimo u stranoj zemlji, samo smo u drugom dijelu porodice Ujedinjenog Kraljevstva”, mišljenja je Alex Ferguson.

Welsh: Volio bih vidjeti i englesku nezavisnost

Susan Boyle izjavila je da je patriotkinja, ponosna na svoje škotsko nasljeđe i zemlju, ali da nije nacionalista.

David Tennant pita: “Zašto želimo postati manji?”, a Sean Connery tvrdi kako je kampanja “Za” utemeljena na pozitivnoj viziji za Škotsku.

“Ona je temeljena na inkluzivnosti, jednakosti i na jezgri demokratskih vrijednosti da su Škoti najbolji čuvari vlastite budućnosti”, rekao je Connery.

“Zaista bih volio da se to dogodi, no više od škotske nezavisnosti volio bih vidjeti englesku nezavisnost”, istaknuo je Irvine Welsh. “Engleska bi mogla biti multikulturalna, postimperijalistička demokratija kakva je trebala biti”, dodao je.

Alan Cumming ističe kako je Škotska u zadnjih 15 godina postala ekonomski, socijalno, kulturalno i globalno snažnija: “Svijet je spreman za nas i znam da je i Škotska spremna.”

Glumac Gerard Butler ne vidi nikakav razlog zašto Škotska ne bi bila nezavisna.

“To je drugačija zemlja s drugačijim stavovima, ljudima i pogledima, stoga, zašto ne?”, pita Butler.

“Htio bih eventualno vidjeti nezavisnost – ali samo nezavisnu laburističku Škotsku”, kazao je glumac Robbie Coltrane.

Izvor: Agencije