Slavo Kukić pretučen nakon izjava o Kordiću

Slavo Kukić, doktor socioloških nauka i profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, pretučen je bejzbol palicom danas poslijepodne u svom kabinetu u Mostaru, potvrdili su za Al Jazeeru članovi obitelji Kukić, kao i MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kukić je kazao za Klix.ba kako je dobio tri udarca šipkom po glavi, te dva po leđima. 

Kukić je rekao da je najvjerovatnije napadnut zbog izjava koje je dao za FTV nakon dočeka osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću u Busovači kojem su prisustvovali čelnici Hrvatske demokratske zajednice BiH.


Kukić je napadnut bejzbol palicom [Anadolija]

“Nadam se da će biti pronađen naredbodavac, jer sam uvjeren da me napao plaćenik, neko ko je možda za ovaj napad dobio 100 KM. Ovo je čisti fašizam u Mostaru”, kazao je Kukić za Klix.

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Bošnjak rekao je kako policija raspolaže opisom muškarca koji je pretukao Kukića te traga za njim.

Radi se o muškarcu starom 35 godina, koji je visok 185 centimetara. Napadač je bio obučen u crnu majicu i naoružan bejzbol palicom.   
 
Iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar potvrđeno je kako se Kukić dobro osjeća, da nije u  životnoj opasnosti te da se nalazi na  pretragama.

Nikšić: Ovo je fašistički ispad

Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić kazao je da divljački napad na Slavu Kukića predstavlja ”još jedan u nizu fašističkih ispada kojim smo svjedoci posljednjih dana”.

”Nažalost, na ovaj način pokušavaju se ušutkati svi koji imaju hrabrosti iznijeti mišljenje i stavove koji su suprotni onima kojima smatraju da jedini imaju pravo određivati šta jeste, a šta nije ispravno razmišljanje ili djelovanje”, izjavio je Nikšić.

Federalni premijer je dodao da “kolikogod je naivno ponekad smatrati da smo postali društvo u kojem se može slobodno djelovati i misliti, dese se brutalni napadi na osobe koje predstavljaju simbole takvog aktivizma”.

”Tražim da nadležni policijski i pravosudni organi hitno otkriju napadače na profesora Kukića te da ih najoštrije sankcioniraju, a profesoru Kukiću želim brz i uspješan oporavak i nastavak dosadašnjeg društvenog angažmana, jer će time fašisti doživjeti novi poraz”, izjavio je Nikšić.

Koordinacija SDP-a BiH Zapadnohercegovačkog kantona najoštrije je osudila napad na Kukića.

”Napad na profesora Kukića je, po svemu sudeći, politički motiviran i izrežiran. Očekujemo brzu intervenciju nadležnih institucija da identificiraju i procesuiraju počinitelja, kao i nalogodavce ovog sramnog čina”, navodi se u saopštenju.

Mladi za boljitak i Narodna stranka Radom za boljitak takođe su osudili napad.

U saopštenju navode da ono što još više zabrinjava jeste to što je Kukić pretučen u svom kabinetu , ”u instituciji koja podučava i njedri mlade ljude i budućnost BiH”.

”Nakon ovakvog djela, pitamo se šta će se desiti sutra? Da li su studenti, profesori i uposlenici Ekonomskog fakulteta u Mostaru, ali i svih ostalih institucija sigurni? Gdje to mi mladi živimo?”, dodaje se u saopštenju.

Kukić govorio o dočeku Kordiću u Busovači

Slavo Kukić u medijima često komentariše aktuelna politička pitanja. Kolumnista je za nekoliko bh. medija.

Kukić je u nedjelju za Al Jazeeru komentarisao prisustvo vođa Hrvatske demokratske zajednice BiH na dočeku osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću u Busovači.

Kordić je oslobođen iz zatvora nakon odslužene dvije trećione 25-godišnje zatvorske kazne za masakr 116 Bošnjaka u selu Ahmići u srednjoj Bosni.

”Prisustvo na dočeku Darija Kordića znači negiranje zločina u Ahmićima jer da nije tako, moralo bi, bar što se normalnog čovjeka tiče, biti potpuno suprotno”, rekao je Kukić.

”Činjenica da prisustvujete činu zbog kojeg je BiH doživljavala kalvariju, a čin jeste ratni zločin koji je počinjen u Ahmićima, svakako da se upravo želi postići dokaz tezi kako je BiH nemoguća kao država i kao društvo”, rekao je Kukić.

Kordić je na dočeku pozvao hrvatske stranke da izađu na izbore u oktobru sa jedinstvenom listom i poručio da nikada neće prestati da kliče tzv. Herceg-Bosni.

“Ne tražimo ništa što nam ne pripada. Mi nismo i nećemo biti podstanari, mi smo stoljetni stanari na ovim prostorima u BiH i to hoćemo i ostati. A za to nam treba više sloge i zajedništva“, rekao je Kordić.

Ambasada SAD-a: Nema trećeg entiteta

Iz HDZ-a BiH u nedjelju je saopćeno da ”Hrvati presudu Kordiću smatraju političkom i nepravednom”.

”Darija Kordića dočekali su kao heroja koji u 17 godina nije pokleknuo, niti je pristao svojim iskazom teretiti hrvatski i vojni i politički vrh na čelu s bivšim predsjednikom RH dr. FranjomTuđmanom. Sam Kordić okupljenima na njegovu dočeku potvrdio je da se iz zatvora vraća kao novi čovjek, čovjek osnažen vjerom”, navodi se u saopćenju.

Na dočeku Kordiću, osim Čovića, bili i Marinko Čavara i Borjana Krišto, potpredsjednici stranke, Lidija Bradara, članica Predsjedništva stranke kao i brojni drugi stranački zvaničnici iz svih krajeva BiH.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH razočarana je Kordićevim istupom, saopšteno je u ponedjeljak.

”Razočaravajuće je da se po povratku u region, gospodin Kordić odlučio fokusirati na poruke kojima se snažno zalaže za podjele i žalosno je da su visoki politički i drugi zvaničnici odlučili veličati takve poruke”, navode u Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

 Dodaju kako “nije primjereno da se političke i vjerske vođe upuštaju u aktivnosti koje vrijeđaju uspomenu na žrtve i unazađuju proces pomirenja”. 

”Apelujemo na stranke da na puštanje gospodina Kordića reaguju suzdržano i da prema žrtvama rata iskažu poštovanje. Mi odlučno odbacujemo daljnju geografsku podjelu BiH, uključujući i mogućnost formiranja trećeg entiteta te se snažno protivimo reorganizaciji zasnovanoj na etničkim principima”, navode iz Ambasade SAD-a, a prenosi Fena.

Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) upozorio je da neki političari i njihove stranke ponovo stvaraju napetost i šire strah pripremajući se za oktobarske izbore, čime izbjegavaju odgovore na ključna pitanja koja muče građane, poput nezaposlenosti, lošeg životnog standarda, kriminala i korupcije te štete od katastrofalnih poplava.

Iz OHR-a kao primjer navode “nedavne slučajeve dočekivanja osuđenih ratnih zločinaca”.

Iz OHR-a upozoravaju i na druge incidentne situacije poput učestalih pojava skrnavljenja vjerskih

“Oni koji promoviraju ili sudjeluju u nastojanjima da se pripadnici drugih naroda isključe iz društva i koji prema njima zauzimaju netolerantan stav stavljaju se izvan okvira političkog sistema, a u nekim slučajevima i s druge strane zakona. Takvi postupci moraju se adekvatno tretirati”, upozorio je OHR.

Iz OHR-a pozivaju pravosudne organe  u BiH da odlučnije sankcionišu one koji izazivaju vjersku ili nacionalnu mržnju.

Ističu kako su majske poplave još jednom pokazale da građani BiH ne žive u prošlosti, kao što bi to željeli neki od njihovih čelnika nego su spremni pomoći jedni drugima u najtežim vremenima, bez obzira na nacionalnu pripadnost ili mjesto življenja, prenosi Fena.

Bh. mediji prenose da je 28 organizacija civilnog društva u BiH potpisalo peticiju zatraživši smjenu Čovića, Čavare i Krišto zbog dočeka Kordiću.

U selu Ahmići u centralnoj Bosni 16. aprila 1993. godine pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubili su 116 osoba, uključujući 32 žene i 11 djece. Najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba, a najstarija 81-godišnja žena.

Haški sud je taj masakr kvalifikovao kao zločin protiv čovječnosti, za čije je planiranje i podsticanje pravosnažno na 25 godina zatvora osuđen Kordić, bivši potpredsjednik i član Predsjedništva samozvane HR Herceg-Bosna.

Kordić je 6. juna srdačno i uz ovacije dočekan na zagrebačkom aerodromu, nakon odslužene dvije trećine kazne.

Izvor: Al Jazeera i agencije