Slezović: Sandžak nema koristi od svojih predstavnika

U Novom Pazaru 50 posto radno sposobnih je nezaposleno, ističe Slezović (Al Jazeera)

Od pada Slobodana Miloševića 2000. godine pa do danas, predstavnici bošnjačkih partija su bili zastupljeni u državnoj vlasti, ali Bošnjaci u Sandžaku nikakve opipljive koristi nisu imali ni od Sulejmana Ugljanina, ni od Rasima Ljajića ni od Muamera Zukorlića, kazao je u razgovoru za Al Jazeeru Ishak Slezović, novinar i vlasnik novopazarskog Radija Sto plus.

On je za Al Jazeeru govorio o unutarbošnjačkim verbalnim sukobima koji su uslijedili nakon nastavka radova na proširenju zgrade Fakulteta za Islamske studije (FIS) u Novom Pazaru, koji se odvijaju bez dobijenih građevinskih dozvola.

Lokalna građevinska inspekcija je bezuspješno pokušala zaustaviti radove, nakon što je policija u Novom Pazaru odbila pružiti asistenciju inspektorima.

Oštre osude gradnje uputio je Rasim Ljajić, ministar vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, ustvrdivši da se radi o “hajdučiji i nelegalnoj izgradnji na tuđem objektu”. Premijer Srbije Aleksandar Vučić je kazao da neće slati Žandarmeriju u Novi Pazar, jer ne želi sukob sa muslimanima.

Tu izjavu zaštitnik građana Srbije je nazvao pokušajem državnog udara i zatražio istragu o radu MUP-a u Novom Pazaru.

U Međuvremenu, radovi na proširenju zgrade FIS-a se nastavljaju. Iz te ustanove kažu da se zgrada zbog nedovoljno kapaciteta proširuje za 1.000 kvadratnih metara.

Ističu da su radove počeli bez građevinske dozvole, jer Islamska zajednica 20 godina nije dobila nijednu sličnu dozvolu.

  • Predstavnici Islamske zajednice govore o 20.000 nelegalno izgrađenih objekata u Novom Pazaru.  Otkuda ovolika pažnja srbijanske javnosti upravo prema objektu Islamske zajednice, odnosno zgradi Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru? 

– Prema podacima koje imamo u Radiju Sto plus, nema 20 hiljada nelegalnih objekata, već 14 hiljada. Rok za evidentiranje je produžen do 27. novembra, što znači da će ih biti više, ali 20 hiljada je preterana brojka u odnosu na ovih 14.

Fakat je, prema onome što se stvarno tvrdi, da stvari sa divljom gradnjom ne stoje dobro, i da je očigledno u poslednju deceniju ili možda više dešavalo to da lokalna samouprava nije obraćala pažnju na taj problem koji je sada eskalirao u obliku ove gradnje – proširenja FIS-a.

No, taj objekat je samo jedan u moru nelegalno izgrađenih objekata i, naravno, bode oči iz prostog razloga što je u samom centru grada i što je poveliki po svojim gabaritima.

To govori još jednu stvar: Bez obzira što mi imamo poslanike, što imamo ministre, jednog, drugog, trećeg – nije bitno da li se on preziva Ugljanin, Ljajić ili Zukorlić – s moje tačke gledišta mogu da procenim tako da Beograd samo zanimaju glasovi tokom izbornog procesa iz Sandžaka i da se posle toga ovo područje totalno zaboravlja.

Ja to vidim kao jedan prećutan dogovor između bošnjačkih političara iz Sandžaka i bilo koje vlasti u Beogradu, a to je – dajte nam glasove, dobićete zauzvrat poslanička mesta, određene privilegije, ministarske fotelje. Uz to, u vašim opštinama u Pazaru, Sjenici, Tutinu, možete da radite šta vas je volja.

Ovo poslednje što se dešava je samo jedan od drastičnih primjera koji su isplivali na površinu i to je samo vrh ledenog brega i problemi su znatno kompleksniji nego što jesu.

  • Šta stoji iza ovog sukoba među liderima bošnjačkih stranaka – Muamera Zukorlića, Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina?

– Zukorlićev izlazak iz Islamske zajednice i ulazak u politiku je na neki način pobuđivao pažnju još od samog starta. On je čovek koji od kako ga ja znam, a znam ga od početka, kada je osnivao Islamsku zajednicu, ide u jednom smeru i očigledno ne odustaje od svog cilja.

Ovaj potez je jedan od načina da svima stavi do znanja da je on tu, da je on treći igrač, najmlađi od dvojice nekadašnjih partijskih drugova iz tadašnje Stranke demokratske akcije (SDA) na čijem je čelu i danas Ugljanin. Ljajić i Zukorlić su u međuvremenu osnovali svoje partije. On svima stavlja do znanja da je igrač na koga treba računati u budućnosti.

Kada je odbijena akreditacija Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, on je rekao da će biti akreditovan. To se još nije zvanično desilo, ali očigledno se radi o statusu quo koji će se rešiti na ovaj ili onaj način…

Kada je lokalna samouprava rekla da to započeti radovi na FIS-u trebaju da se ruše, on je rekao “neće se rušiti”, i evo to je i premijer rekao neki dan.

Šta se iza brda valja, zaista je teško odrediti, to znaju samo konkretno Vučić i Zukorlić i vrh njihovih partija. Definitivno je Zukorlić trenutno igrač na kojeg Ljajić i Ugljanin moraju da računaj kao na partnera.

Ovih dana se provlači kroz medije kako je na pomolu stvaranje nekakvih novih koalicionih odnosa u Sandžaku između bošnjačkih partija. Da li će to biti nova ljubav između Ljajića i Ugljanina, da li će Ugljanin i Zukorlić napraviti koaliciju i smeniti Ljajića u Novom Pazaru –sve su to kalkulacija koje se iz određenih krugova i određenih interesa.

Kako trenutno stvari stoje prema onome što se javlja u medijima jeste da su znatno bliži Ljajić i Ugljanin da se ponovo približe i ponovo naprave koaliciju u Novom Pazaru, a možda to sve preslikaju i na ostale sandžačke gradove. No, to su sve kuloarske priče koje nisu potvrđene. Ono što se govorka u kuloarima ide u tom pravcu. Šta će se dešavati, ja zaista ne mogu da procenim u ovom trenutku.

  • Zukorlić je nedavno spomenuo da ponovno pruža ruku pomirenja liderima ostale dvije bošnjačke partije. To je bio izborni slogan njegove partije. Da li može doći do tog pomirenja i koje su štete koje se u lokalnoj zajednici primijete zbog ovog nejedinstva?

– Što se tiče ruke pomirenja, to je Zukorlićev izborni slogan bio i poslednje njegovo saopštenje je upravo pružanje ruke Ljajiću. Ljajić je, koliko sam danas pročitao, spreman na svaku vrstu saradnje, ali nije spreman da “pije kafu za Zukorlićem” u ovom trenutku. Da li to znači da bi pio kafu sa Ugljaninom, ja ne znam. Vreme će pokazati, verovatno će se stvari odmotavati vrlo brzo sledećih deset do mesec dana, ali pretpostavljam da će se na usvajanju lokalnog budžeta u novopazarskoj skupštini znati ko je na kakvoj poziciji.

Što se tiče štete koju trpe Bošnjaci, ona je evidentna na svakom koraku, jednostavno iz prostog razloga, što mi od 2000. godine pa nadalje imamo uvek nekoga iz bošnjačkih partija u vlasti – da li su to ministarska mesta, da li su to mesta državnih sekretara, poslanički klubovi, razne kombinacije, ali Bošnjaci u Sandžaku nikakve opipljive koristi nisu imali ni od Ugljanina, ni od Ljajića ni od Zukorlića.

Dokaz za to je što grad od 100.000 stanovnika, u kojem je 50 posto radno sposobnog stanovništva na birou za zapošljavanje, dakle nema posla. U ovom gradu su najveći poslodavci upravno državne institucije, odnosno lokalne samouprave – škole, policija itd… Pritom nemate nijednu, bukvalno nijednu stranu investiciju u Novom Pazaru u poslednjih 16 godina od pada Miloševića. To vam vam govori kakva je situacija.

Mi, kao narod u Sandžaku od ovakvih političara nemamo nikakve koristi.

Izvor: Al Jazeera