‘Slomljeni Zub’ na slobodi nakon 15 godina

Zloglasni vođa bande Koi iz Makaoa pušten je iz zatvora. Wan Kwok Koi ili “Slomljeni Zub”, nekada poznat kao kum južne Kine, bio je u zatvoru zbog umiješanosti u organizirani kriminal tokom 90-tih godina prošlog vijeka.

Wan Kwok Koi proglašen je krivim u novembru 1999. godine kao vođa bande, zbog pranja novca i lihvarskih kredita. Bio je na čelu 14K, moćne skupine trijada sa sjedištem u Makaou. Stekao je reputaciju čovjeka koga se zbog ekstremnog nasilja treba plašiti.

Wan je 1998. godine naručio film pod nazivom “Casino” o usponu vođe trijada, za koji se smatra da se temelji na njegovom životu. Filmskoj ekipi nije data dozvola da snima u nekim dijelovima Makaoa. Ipak su zatvorili most i snimali.

Magnet za kriminal

Iste je godine glavni borac protiv kriminala Antonio Baptista jedva izbjegao autobombu. Nedugo nakon toga, kad je Wan uhapšen, upravo ga je on priveo.

Sada se Wan vraća u novi Makao – kojim vlada snažna ruka Pekinga i gdje je prihod od kockanja skočio sa dvije na 33 milijarde dolara godišnje, pet puta više nego u Las Vegasu.

Sigurnosni analitičari ne misle da će Wan izazvati mnogo problema, ali količina novca koji se kreće u Makaou magnet je za organizirani kriminal.

„Cijela situacija u Makaou prilično je složena. Povećanje prihoda od kockanja, koje niko nije predviđao, ali i prihoda od ilegalnih kladionica, stvorilo je ogromnu količinu novca za trijade, koje su ili bliske sa kockarnicama, ili ih i sami vode. Ovo postaje zabrinjavajući faktor u društvu, zbog ogromne količine novca koju su zaradili“, rekao je Steve Vickers, konsultant za sigurnost i rizik.

Ove je godine u regiji počinjen niz nerazjašnjenih ubistava, a napadnut je i jedan od Wanovih bivših rivala.

A tek prošle sedmice uhapšen je čovjek koji je bio Wanova desna ruka, osumnjičen za planiranje ubistava.

Wanov advokat kaže da će on od sada živjeti mirnim životom. Ipak je hotelima i kockarnicama savjetovano da pojačaju sigurnosne mjere sad kad je opet na slobodi.

Izvor: Al Jazeera