Slovačka protiv stranog utjecaja u Ukrajini

Andrej Kiska: Za razliku od mnogih drugih zemalja, Slovačka pomaže djelima umjesto da o tome samo govori (EPA)

Predsjednik Slovačke Andrej Kiska smatra da nijedna strana sila ne smije utjecati na događaje u Ukrajini i provocirati rat te navodi kako Rusija vodi informativni rat, protiv kojeg je potrebno braniti se, prenose agencije.

“Za razliku od mnogih drugih zemalja, Slovačka pomaže djelima, umjesto da o tome samo govori. Mi smo se pobrinuli da osiguramo takozvani Reverse Flow, to jest preokretanja tranzita gasa sa zapada na istok, kako bi Ukrajini trenutno mogli isporučiti do 40 posto gasa koji joj treba”, objasnio je Kiska u intervjuu bečkom dnevniku Standard.

Istovremeno je naglasio, kao i slovački premijer Robert Fico, da Ukrajina mora provesti reforme i da ciljevi pokreta sa trga Majdan, kao što su borba protiv korupcije i vladavine oligarha, moraju biti dosljedno provedeni do kraja.

Odluka o svom putu

Ukrajina, prema njegovim riječima, zaslužuje solidarnost, prije svega, ako se tamo, samo nekoliko kilometara od Slovačke, vode teške borbe.

“Ukrajinsko stanovništvo mora imati pravo samo odlučivati o svom putu, nezavisno od toga koja strana sila želi nametnuti svoju sferu utjecaja. Zadatak Slovačke je da se podrži jedinstvena pozicija Evropske unije”, istakao je Kisko, dodajući da EU najviše pomaže Ukrajini time što ima jedinstven stav prema Rusiji.

Na konstataciju da na istoku Ukrajine mnogi građani ne prihvataju rukovodstvo u Kijevu kao legitimne predstavnike, ukazao je da su u Ukrajini održani slobodni izbori s relativno visokom izlaznošću.

“Ti izbori su donijeli demokratski izabranog predsjednika i demokratski izabrani parlament. Nijedna strana država ne smije imati pravo izvana utjecati na događaje u zemlji i provocirati konflikte. Politička neslaganja postoje u svakoj državi, ali se ne smije iskoristiti nikakva strana sila. Predsjednik i Parlament u Kijevu su demokratski legitimini”, podvukao je Kiska.

To što u slovačkim medijima i na internetu postoje drugačija mišljenja, prema njegovim riječima, dio je slobode izražavanja, koja postoji u svakoj demokratiji.

Rusija kao opasnost

“Ne smijemo, također, izostaviti iz vida da Rusija vodi informativni rat i plaća ljude kako bi širili propagandu. Kada sam prije nekoliko dana imao razgovore s rukovodstvom NATO-a u Briselu, bili smo jedinstveni u tome da se moramo braniti protiv toga”, kazao je Kiska.

Iako je strah, kako kaže, u Slovačkoj manji nego u baltičkim zemljama i Poljskoj, i u ovoj zemlji se Rusija smatra kao najveća opasnost po sigurnost države.

Kada je riječ o namjeri slovačke vojske da kupi američke vojne helikoptere, predsjednik Slovačke je ukazao da se potreba za povećanjem sposobnosti odbrane nije pojavila iz ukrajinske krize, već je Slovačka, pristupanjem u NATO, preuzela i obavezu.

“Ne možemo se samo osloniti na zaštitu saveznika, već i sami nešto moramo doprinijeti snazi Saveza”, podvukao je.

Izvor: Agencije