Slovačka tuži EU zbog izbjegličkih kvota

Slovačka bi, prema planu EU-a, trebala preuzeti 802 izbjeglica (EPA)

Slovačka će podnijeti tužbu do 18. decembra protiv planiranog sistema izbjegličkih kvota Evropske unije prema kojem će se raspodijeliti 120.000 tražitelja azila među zemlje članice, rekao je premijer Robert Fico.

Slovačka, Češka, Mađarska i Rumunija se protive obaveznim kvotama za preraspodjelu izbjeglica i migranata iz Italije i Grčke, ali su preglasane na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU-a u septembru.

EU se muči pronaći zajednički pristup rješavanju vala migranata i izbjeglica koji bježe od sukoba i siromaštva na Bliskom istoku, u Africi i Aziji. Njemačka očekuje da će primiti više od milion izbjeglica i migranata ove godine, prenosi Hina.

Osporavanje odluke

Slovačka, koja bi trebala preuzeti 802 izbjeglica prema planu EU-a, odmah je rekla kako će osporiti odluku argumentirajući kako nema ovlasti zadržati izbjeglice ukoliko žele otići u Njemačku i druge bogatije članice EU-a. Slovačka je ove godine primila samo 154 zahtjeva za azilom.

Mađarska isto tako nastoji osporiti kvote i njen parlament je ovaj mjesec ovlastio Vladu da to i učini. Češka i Rumunija kažu kako neće tužiti.

Fico je rekao u nedjelju kako će Slovačka do krajnjeg roka 18. decembra uložiti tužbu na Evropskom sudu pravde.

“Poduzet ćemo pravne mjere na Sudu u Luksemburgu prije, o tome ćemo razgovarati ove sedmice”, rekao je Fico u televizijskoj raspravi.

Fico, koji želi ponovno biti izabran u martu, rekao je u oktobru kako se ne plaši da će sistem kvota biti proveden protiv volje Slovačke jer je tehnički neprimjenjiv.

Izvor: Agencije