Slovački premijer Fico traži treći mandat na izborima

U Slovačkoj se u subotu održavaju parlamentarni izbori, na kojima aktualni premijer Robert Fico traži pobjedu koja bi mu osigurala treći mandat.

Njegov najjači protukandidat je Radoslav Prochazka iz Sieta, stranke desnog centra.

Rezultati će s posebnom pažnjom biti praćeni i u Briselu, jer Slovačka od srpnja predsjedava Europskom unijom.

Predizborne ankete govore o prednosti premijera Ficoa, koji je poznat po antiimigracijskim stavovima, koji se poklapaju s onima mađarskog i poljskog premijera, Viktora Orbana i Jaroslawa Kaczynskog.

Fico je tijekom kampanje politiku prihvata izbjeglica u EU ocijenio “ritualnim samoubojstvom”, a nakon napada u Parizu u studenome prošle godine obećao je da će “nadzirati svakog muslimana u Slovačkoj”.

Stavovi protiv izbjeglica

Pod njegovim je vodstvom Slovačka tužila EU sudu zbog sustava obveznih kvota za prihvat izbjeglica.

Zajedno s kolegama iz Višegradske skupine, političkim čelnicima Češke, Mađarske i Poljske, obećao je Bugarskoj i Makedoniji da će “zapečatiti” njihovu granicu s Grčkom ako ona do sredine ožujka ne zaustavi priljev izbjeglica.

No, socijalni problemi u posljednje su vrijeme u drugi plan pogurnuli njegova stajališta o izbjegličkoj krizi, pogotovo zbog toga što ona praktički nema utjecaja na njegovu zemlju.

Slovačka javnost mnogo slabije doživljava tu retoriku otkako je postalo jasno da izbjeglice puno više žele ići u Njemačku i neke druge zemlje nego u Slovačku.

Na izborima sudjeluju 23 stranke, od kojih njih 11 prvi put.

Prvi preliminarni i neslužbeni rezultati očekuju se iza 22:00 sata.

Izvor: Al Jazeera i agencije