Slovački premijer predstavio novu vladu

Fico je vladu sastavio od članova Smera i neovisnih stručnjaka (Reuters)

Slovački premijer Robert Fico predstavio je u petak sastav nove vlade, nakon pobjede na parlamentarnim izborima 10. marta.

Ficova stranka Smer, socijaldemokratska stranka koja je Slovačkom upravljala od 2006. do 2010. godine u koaliciji s nacionalistima, osvojila je na parlamentarnim izborima 83 od 150 zastupničkih mjesta u parlamentu.

Fico je mandat za sastav nove vlade dobio 15. marta.

Stranke desnog centra, čija se koalicija raspala u novembru u sporu oko podrške Evropskom fondu za finansijsku stabilnost i koje su izgubile izbore, odbacile su prije toga Ficovu ponudu da formira široku koaliciju ljevice i desnice, pa je vladu sastavio od članova Smera i neovisnih stručnjaka.

Zadatak nove vlade je smanjenje javnog duga zemlje.

Bivši visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini, Miroslav Lajčak, vraća se na mjesto ministra vanjskih poslova, dužnost koju je obavljao od januara 2009. do jula 2010. godine.

Peter Kažimir, koji je nadgledao ulazak Slovačke u eurozonu 2009. godine u svojstvu zamjenika ministra finansija, sada će postati ministar finansija, a zadatak će mu biti smanjenje javnog dug zemlje ispod granice od tri posto bruto društvenog proizvoda (BDP) do 2013. godine, kao što određuje Maastrichtski sporazum za članice eurozone.

Slovačka, druga najsiromašnija zemlja eurozone nakon Estonije, 2011. godine zabilježila je rast od 3,3 posto, nakon 4,2 posto godinu dana ranije.

Centralna banka predviđa rast od 2,1 posto za ovu godinu, ali Ministarstvo finansija se nada da će dosegnuti 2,3 posto.

Izvor: Agencije