Slovence strah od izbjeglica

Osjećaj nesigurnosti kod Slovenaca nije se bitno povećao zbog terorističkih napada u Evropi, ali kao prijetnju svojoj sigurnosti oni vide rijeku izbjeglica koja zadnjih mjesec dana ide kroz Sloveniju prema Austriji, zbog čega ih skoro 80 posto odobrava postavljanje zaštitne ograde na granici s Hrvatskom, pokazuju u ponedjeljak objavljene ankete.

S odlukom Vlade da se postavi takva ograda radi odvraćanja izbjegličkog vala slaže se njih 79 posto, dok je 21 posto protiv, pokazalo je ispitivanje mišljenja javnosti koje je u ponedjeljak objavio ljubljanski list Dnevnik.

Anketa provedena prošle sedmice, nekoliko dana nakon terorističkog napada u Parizu, pokazala je da 58 posto ispitanika smatra kako se stepen sigurnosti u Sloveniji zbog toga nije smanjio, dok 37 posto smatra suprotno.

Da je ograda na slovensko-hrvatskoj granici potrebna najviše su uvjerene pristalice dviju najvećih stranaka, Stranke modernog centra premijera Mire Cerara i opozicijske Slovenske demokratske stranke, koju vodi bivši premijer Janez Janša, pokazalo je ispitivanje.

Spremnost na razmjenu podataka

Na pitanje treba li Slovenija dati vojnu pomoć Francuskoj u napadu na  organizaciju Islamska država Irak i Levant pozitivno je odgovorilo 40 posto ispitanika u ispitivanju javnog mnijenja koje je provelo ljubljansko Delo, dok ih suprotno misli 39 posto.

Vojnu intervenciju Evropske unije u Siriji podržalo bi 13 posto ispitanika, a 44 posto je na pitanje podržavaju li napade na ISIL odgovorilo negativno i zalažu se za druge načine rješavanja sigurnosne krize i terorističkih izazova.

Slovenska Vlada u nedjelju je, na poziv Francuske zemljama EU za vojnu pomoć, izrazila spremnost na veću razmjenu obavještajnih informacija, te na povećanje broja slovenskih vojnika koji učestvuju u operaciji u Maliju pod vodstvom Francuske sa sadašnja tri na najviše 10.

Među ispitanicima njih 59 posto navelo je da se zbog napada u Parizu ne osjećaju ugroženim, a 19 posto da sada više strahuju za svoju sigurnost, ali većina smatra kako će se evropska politika prema izbjeglicama sada promijeniti. 

Da prema njima valja zadržati politiku “otvorenih vrata”, jer oni i sami bježe od terorista, smatra 12 posto ispitanika, a da imigrantsku politiku treba zaoštriti smatra njih 65 posto.

Izvor: Agencije