Slovenci ponovo na referendum o pruzi uoči izbora

Miro Cerar, Slovenija
Miro Cerar je kao povod za ostavku naveo odluku Vrhovnog suda Slovenije da se referendum mora ponoviti (EPA)

Novi referendum na kojemu će Slovenci odlučivati o gradnji pruge Koper – Divača, starteškog projekta Vlade premijera Mire Cerara na odlasku, bit će održan 13. svibnja, nekoliko tjedana prije parlamentarnih izbora u Sloveniji, odlučila je u utorak Državno izborno povjerenstvo.

Cerar je prije dva tjedna podnio ostavku, a kao neposredan povod za taj iznenađujući potez naveo je, uz neslaganja u svojoj koaliciji, odluku Vrhovnog suda Slovenije da se referendum o potvrđivanju ili odbijanju zakona o gradnji te poveznice koparske luke sa zaleđem mora ponoviti.

Time je poništen rezultat prošle jeseni provedenog referenduma, na kojemu je Vladin zakon o gradnji pruge podržalo 53,5 posto birača, dok je 46,5 posto bilo protiv, ali uz odaziv na glasačka mjesta od samo nešto više od 20 posto.

Odbijeno raspisivanje referenduma zajedno s izborima

Državno izborno povjerenstvo odlučilo je da novi referendum mora biti održan prije parlamentarnih izbora te odredilo da se održi u nedjelju, 13. svibnja, prenosi Hina.

Odbijen je prijedlog da se, zbog manjih troškova referendum, raspiše zajedno s parlamentarnim izborima, koji će uslijediti krajem svibnja ili početkom lipnja, ili da se referendum odgodi za jesen, kad će se širom zemlje birati općinska vodstva i načelnici općina na redovnim lokalnim izborima.

Glavni predstavnik građanske inicijative koja se protivi gradnji pruge Koper – Divača, umirovljeni ekonomist Vili Kovačič, kazao je u utorak da nije zadovoljan odlukom da se novo referendumsko odlučivanje odvoji od termina parlamentarnih ili lokalnih izbora te da će je pokušati osporiti pred Ustavnim sudom.

Iza Kovačičeve inicijative stoji i dio oporbe desnog centra, koja se Cerarovu projektu gradnje pruge protivi iz političkih i drugih razloga.

Rezultat bi mogao otkriti izglede opozicije

Navode da je riječ o više političkom nego ekonomskom mega-projektu, koji se vodi netransparentno i iza kojega stoje lobiji sadašnje vladajuće koalicije, te da bi se pruga duga samo 27 kilometara mogla sagraditi znatno jeftinije od predviđena 43 milijuna eura po kilometru.

Malo je vjerojatno da će oporba, koja se projektu protivi, uspjeti u nastojanjima da se na novom referendumu protiv Vladinog zakona o pruzi izjasni najmanje 40 posto od svih birača upisanih u biračke spiskove, bez obzira na izlaznost, što je uvjet da vladin zakon “padne”.

No, rezultat referenduma, koji će biti održan par tjedana prije izbora, mogao bi donekle otkriti izglede oporbe za uspjeh na izborima i snagu sadašnjih partnera u Cerarovoj Vladi.

Izvor: Agencije