Slovenci protestiraju zbog mjera štednje

Hiljade ljudi okupilo se u subotu na glavnom gradskom trgu u Ljubljani u znak protivljenja Vladinim mjerama štednje, prenosi Tanjug.

Protest, koji su organizirale tri najveća sindikata, penzionerska i studentska udruženja, dio su protesta koji se širom Evrope organiziraju protiv Vladinih mjera koje predviđaju štednju kako bi se izašlo iz ekonomske krize.

Organizatori tvrde da se na Kongresnom trgu u Ljubljani okupilo oko 30.000 građana iz gradova širom Slovenije.

Dušan Semolie, lider najutjecajnijeg sindikata ZŠS, okupljenima je na početku mitinga rekao da su uzroci krize “pohlepni kapital”, a ne stipendije i plate.

Rijeka demonstranata obučenih u crveno kretala se od ranih jutarnjih sati prema centralnom gradskom trgu noseći transparente s ispisanim porukama protiv štednje.

Korupcija najkonkurentnja

“Stroga strogost dovodi do još većeg duga”, “Uzmite mi sve što imam, ali privreda neće stati”, “U Sloveniji je najkonkurentnija korupcija”, “Stop socijalnoj nejednakosti”… samo su neki od transparenata.

Protest su organizirali najutjecajniji Savez sindikata ZŠS, Savez sindikata javnog sektora KSJS, sindikat Neodvisnost, studentske organizacije i Udruženje penzionera Slovenije.

Protest je održan u koordinaciji s Evropskom sindikalnom konfederacijom, koja je slične proteste održala u više evropskih zemalja.

Za razliku od protesta organiziranih u Španiji i Portugalu u srijedu, gdje je bilo nasilja, organizatori u Sloveniji su insistirali da protesti trebaju biti mirni.

Uprkos tome, jake policijske snage su u centru Ljubljane, osiguravaju zgrade vlade i parlamenta, koje su samo nekoliko stotina metara udaljene od Kongresnog trga gdje se protest održava.

Izvor: Agencije