Slovenci u mraku, led ruši dalekovode

Niske temperature, snijeg i ledena kiša u Sloveniji uzrokuju velike teškoće u prometu, ali i u opskrbi električnom energijom, pa je u nedjelju najmanje 120 tisuća potrošača ostalo bez struje.

Slovenija je upalila crveni alarm opasnosti od elementarnih nepogoda nakon tri dana borbe sa kišom, snijegom i ledom.

Na području Maribora bez struje je tijekom noći ostalo petnaestak tisuća kućanstava jer je prekide dalekovoda izazvalo rušenje grana i stabala okovanih ledom.

Na terenu su pripadnici vojske i radnici elektrodistribucije koji pokušavaju normalizirati stanje.

Problem predstavljaju nakupine leda pod čijom težinom se slamaju žice i dalekovodi. Njihovu težinu povećava stalna smjena kiše i snijega još od petka ujutro.

Na području Postojne i Pivke u zapadnom dijelu države, stanovnici su bez struje posljednjih 48 sati, a u pomoć su im priskočili vojska i civilna zaštita s nekoliko desetaka agregata.

Reporterka POP TV-a Jana Ujčič kazala je za Al Jazeeru da nastava sutra neće biti održana u više od pola škola u Sloveniji.

Slovenija je zatražila međunarodnu pomoć, a očekuje se dolazak ekipa hitnih službi iz susjednih država.

Lokalne vlasti na područjima gdje su vremenski uvjeti ekstremni i praćeni visokim snijegom i poledicom pozivaju vozače da ne izlaze na ceste bez nužne potrebe.

Glavne ceste su na većini područja ipak provozne, ali policija poziva da se vožnja prilagodi vremenskim uvjetima. Na regionalnim cestama prekide izazivaju polomljene grane i drveće koje je palo na cestu zbog velike količine leda.

Puno posla za hitne službe

Hitne službe u većim gradovima zbog poledice i prometnih nesreća imaju mnogo više posla nego inače.

Samo u Mariboru hitna je služba do subote zabilježila više od sto lomova i uganuća, što je mnogo više nego u normalnim prilikama, a sliočno je i u drugim mjestima.

Meteorolozi najavljuju da će se vremenske neprilike početi normalizirati u drugoj polovici noći, najprije u istočnim, a onda u zapadnim krajevima zemlje, a za početak idućeg tjedna najavljuju smirivanje padavina i nešto više temperature.

Zbog povećanih padavina još danas je moguć porast vodotoka i mjestimične poplave u zapadnim krajevima i na području Ljubljane.

Isto tako, prognostičari upozoravaju i na povećanu opasnost od sniježnih lavina u području sjeverozapada, odnosno u Julijskim alpama.

Bujica odnosi živote na Siciliji

U Italiji, gdje od petka pada obilna kiša, poginule su dvije žene i sedmogodišnja djevojčica kada je bujica odnijela njihov automobil blizu Sirakuze, na istoku Sicilije.

Do tragedije je došlo u Contradi Romanello, u zoni Nota.

Ostala četiri člana iste obitelji, među kojima i majka djeteta, spasila su se iz nabujale rijeke.

Još jedan automobil odnijela je rijeka Simeto, blizu Catanije, također na istoku otoka, ali su putnici imali više sreće. Vatrogasni helikopter iz Catanije sudjelovao je u spašavanju putnika iz vozila.

Cijela Italija zahvaćena je od petka strašnim nevremenom uz obilne kiše, koje izazivaju bujice i snijeg u Alpama.

Nevrijeme u tom području predviđa se najmanje do utorka.

U Rimu je razina Tibera kulminirala tijekom noći, ali rijeka nije prodrla preko nasipa te uzbuna više nije na snazi, usprkos mjestimičnim poplavama na periferiji.

U Alpama obilne snježne padaline otežavaju veze, a izazvale su i prekid struje. U Trentinu-Južnom Tirolu palo je više od dva metra snijega.

Svi prijevoji su zatvoreni, a ukinuti su neki vlakovi prema Austriji.

Izvor: Al jazeera i agencije