Oglasi

Slovenija: Arharu produžen mandat za godinu

Slovenski ekspert je ovlašten da još godinu dana traži rješenje za pitanje Ljubljanske banke i njenih starih deviznih štediša u Hrvatskoj.
France Arhar je ovlašten da još godinu dana traži rješenje za pitanje Ljubljanske banke

Slovenska Vlada u četvrtak je produžila mandat svom stručnjaku za pitanje Ljubljanske banke (LB) Francetu Arharu do kraja 2013. godine, izjavio je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade njen glasnogovornik Anže Logar.

Time je Arhar, koji je imenovan sredinom ove godine s polugodišnjim mandatom, ovlašten da još godinu dana traži rješenje za pitanje LB-a i njenih starih deviznih štediša u Hrvatskoj u razgovorima s hrvatskim stručnjakom za to pitanje Zdravkom Rogićem.

Njih dvojicu su za traženje rješenja angažirale hrvatska i slovenska vlada, a do sada su se sastali četiri puta, prenosi Fena.

Arhar je imenovan sredinom ove godine s polugodišnjim mandatom.

Da će slovenska strana Arharov mandat produžiti na cijelu iduću godinu slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec najavio je prošle sedmice, a neki slovenski novinski komentatori to su protumačili pokušajem stvaranja pritiska na hrvatsku stranu.

Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma s Evropskom unijom (EU) rješenjem pitanja LB-a i njenih štediša u Hrvatskoj te povlačenjem tužbi protiv LB-a pred hrvatskim sudovima.

Ratifikacijski proces u svih 27 sadašnjih članica EU-a morao bi biti zaključen u prvoj polovici iduće godine, kako bi Hrvatska 1. jula postala članica EU-a.

Izvor: Agencije