Slovenija bez rezervi municije u slučaju rata

Slovenija iz budžeta za vojsku izdvaja dvostruko manje od proklamiranog NATO standarda (EPA)

Slovenska ministrica obrane Andreja Katič istaknula je u srijedu kako nije istina da je Slovenija ostala bez streljiva za jurišne puške F2000S belgijske proizvodnje, koje su u standardnoj opremi vojske prije 10 godina zamijenile dotadašnje “kalašnjikove” iz Kragujevca, priznavši istodobno da zemlja ne raspolaže potrebnom rezervom streljiva.

“Stanje nije tako kritično kako ga prikazuje oporba. Streljiva za redovne vježbe puškom je dovoljno, ali je istina da ga je premalo s obzirom na pretpostavku zakona o obrani po kojemu moramo imati takozvanu ratnu rezervu streljiva za najmanje tri mjeseca”, kazala je ministrica na izvanrednoj sjednici parlamentarnog odbora za obranu, kako prenosi Hina.

Njegovo je hitno sazivanje tražila oporba, tvrdeći da je stanje u slovenskoj vojsci porazno, jer joj se proračunski udio svake godine smanjuje te da je zato vojska u “stanju rasula”.

Potrebna strateška rezerva streljiva iz Belgije je naručena i stići će najkasnije do ožujka iduće godine, ustvrdila je ministrica na sjednici na kojoj se suočila sa zastupnicima, a koja je dijelom bila zatvorena za javnost zbog iznošenja tajnih podataka.

Za odbranu manje od jedan posto

Slovenska vojska nominalno ima 7.500 pripadnika, ali je operativno sposoban znatno manji broj, a kadrovski je deficitarna zbog malih plaća.

Predsjednik Borut Pahor, koji je nominalno zapovjednik oružanih snaga, izjavio je ove godine da nije zadovoljan stanjem u vojsci, jer oružane snage, po njegovim riječima, jedva ispunjavaju mirnodopske zadaće, dok je vrlo upitno bi li mogle djelovati u skladu s potrebama ako bi se država našla u ratnom stanju ili izvanrednoj situaciji, kao što je velika prirodna nesreća ili kriza poput lanjske migracijske.

Slovenija iz proračuna izdvaja manje od jedan posto za obranu, što je dvostruko manje od proklamiranog NATO standarda.

Vlada premijera Mire Cerara za iduću je godinu za potrebe obrane u prijedlogu proračuna planirala 366 milijna eura, a veći dio otići će na plaće zaposlenih, a ne na opremu i oružane sustave.

Izvor: Agencije