Slovenija bi mogla postati veliki investitor u BiH

Ivanić je istakao kako se na putu formiranja Vlade nalaze "dvije sitnice" (Anadolija)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je danas u Ljubljani, za vrijeme posjete članova Predsjedništva BiH Sloveniji, kako očekuje da će izvršna vlast u Bosni i Hercegovini biti formirana ubrzo, istaknuvši kako nije riječ o nacionalnom nego unutarstranačkom pitanju, javio je dopisnik Anadolije.

“Ja se nadam da ćemo situaciju u kojoj se sada nalazimo vrlo brzo prevazići”, kazao je Ivanić, odgovarajući na novinarsko pitanje o tome kada kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine očekuje formiranje Vijeća ministara te zemlje i Vlade njenog entiteta FBiH.

Ivanić je istaknuo kako se na putu formiranja Vlade nalaze “dvije sitnice”. Jedna je, smatra, stanje u Vijeću ministara, a drugi problem je u Vladi Federacije BiH.

Problemi u koaliciji

“Dva mala detalja ne mogu ugroziti formiranje vlasti. Nadam se da će to biti brzo završeno”, kazao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je i lider Partije demokratskog progresa, rekao je kako po pitanju Vijeća ministara te zemlje ne postoje neslaganja između naroda, čija je konstitutivna pozicija usaglašena. Izjavio je kako postoji problem u koalicijama, koji nije na nacionalnom nego na unutarstranačkom koalicionom dogovoru.

Ivanić je kazao da je realno očekivati kako će svi problemi biti riješeni do kraja ove, a najkasnije iduće sedmice, kada će se formirati i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada FBiH.

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor izrazio je podršku naporima Bosne i Hercegovine da uđe u Evropsku uniju.

Pahor je kazao da Slovenija i Bosna i Hercegovina nemaju otvorena politička pitanja sada kada se rješava pitanje stare devizne štednje u slovenskoj Ljubljanskoj banci.

Isplata dugova

Slovenija se priprema za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava donesene u julu 2014. godine, kojom se naređuje implementacija kompenzacijske sheme. Slovenija će usvojiti relevantno zakonodavstvo do jula i početi s isplatom dugova štedišama 2016. godine.

Pahor je također pohvalio ono što je nazvao “novim poticajem” u Bosni i Hercegovini, a što bi moglo dovesti do zvaničnih promjena statusa zemlje kada je riječ o pristupanju EU.

Slovenski predsjednik istaknuo je da bilateralna trgovina u proizvodima i uslugama dostiže jednu milijardu eura godišnje, što je jednako trgovinskoj razmjeni između Slovenije i SAD-a.

“Slovenska ekonomija se oporavlja i Slovenija bi mogla postati veliki investitor u Bosni i Hercegovini”, zaključio je.

Gradnja džamije u Ljubljani

Članove Predsjedništva BiH nešto kasnije je u Gradskoj kući primio gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković. On se u svom kratkom obraćanju osvrnuo se, uz ostalo, na izgradnju džamije u Ljubljani te najavio kako će posjetiti BiH, javlja Anadolija.

Janković je u glavni bh. grad doći na Dan Sarajeva kada će napraviti prezentaciju o novoj džamiji u Ljubljani za koju je kamen temeljac položen prije dvije godine. On je istakao kako je oko gradnje ljubljanske džamije postignut dogovor, te kako ni u Gradskoj skupštini nema više protivnika gradnji tog vjerskog objekta.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Ivanić osvrnuo se na dobru ekonomsku saradnju dviju država i upisao se u knjigu dojmova u Gradskoj kući. Članovi Predsjedništva BiH razmijenili su darove sa gradonačelnikom Ljubljane nakon čega završava njihova službena posjeta Sloveniji.

Izvor: Agencije