Slovenija blokira hrvatsko članstvo u OECD-u

Glavni sekretar organizacije sa sjedištem u Parizu, Jose Angel Gurria, namjerava u petak predstaviti svoj prijedlog budućeg širenja (EPA)

Slovenija ne može podržati članstvo Hrvatske u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) jer ne ispunjava uvjete za uključenje, objavili su slovenski diplomatski izvori, a prenosi Slovenska novinska agencija STA, nakon što je Hrvatska odbila priznati arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici.

Takvo je stajalište Slovenija neslužbeno već iznijela glavnom sekretaru OECD-a Joseu Angelu Gurriji, tokom u utorak završenog Bledskog strateškog foruma.

Za vrijeme te međunarodne konferencije Slovenija je u opsežnoj diplomatskoj ofanzivi goste skupa iz Evrope i svijeta nastojala uvjeriti da hrvatsko neprihvaćanje granične arbitraže predstavlja kršenje načela vladavine prava, te da hrvatska vlada pokazuje nepoštovanje prema međunarodnom pravu odbijajući arbitražnu presudu.

Prijedlog budućeg širenja

Da ne može podržati članstvo Hrvatske u OECD-u, Slovenija je u srijedu obavijestila i ambasadora država članica EU-a, na sastanku u Briselu, na kojem je Evropska komisija države članice obavijestila o trenutnom stanju u pogledu budućeg širenja OECD-a, prenosi Hina.

Glavni sekretar organizacije sa sjedištem u Parizu, Jose Angel Gurria, namjerava u petak predstaviti svoj prijedlog budućeg širenja.

Kako navodi Slovenska novinska agencija, na članstvo u OECD-u od članica EU-a još neuključenih u tu organizaciju reflektiraju Rumunija, Bugarska i Hrvatska, no Gurria će za sada predložiti samo primanje Rumunije, a od država izvan Evrope podršku za članstvo imaju još Argentina, Brazil i Peru.

Službeni stav Ljubljane da ne može podržati članstvo Hrvatske prvi je put potvrđeno u srijedu u Briselu iako je neslužbeno taj potez Slovenija Gurriji najavila već na rubu Bledskog strateškog foruma.

Svoje neslaganje s učlanjivanjem Hrvatske u OECD Slovenija je, kako navode, iznijela i službeno u srijedu i to zbog informacija da će Evropska unija koja tradicionalno podržava svoje članice koje se žele uključiti u OECD izrazila nezadovoljstvo što će Gurria predložiti da se u OECD primi samo Rumunija, navode slovenski mediji.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske potvrdilo je da je Slovenija dosad podržavala hrvatsku ambiciju pristupanja OECD-u, ali sada zbog bilateralnog pitanja granice najavljuje blokadu procesa.

Iznenađujuća vijest

“Slovenija nas dosad podržavala hrvatsku ambiciju pristupanja OECD-u te prenosila vlastita iskustva iz pristupnog procesa kroz niz konzultacija”, kaže se u reakciji MVEP-a.

 “Vijest koju smo danas primili iz Brisela o slovenskom preispitivanju pozitivnog stava prema našem ulasku u OECD je iznenađujuća; i time Slovenija zbog bilateralnog pitanja najavljuje blokadu procesa koji Europska komisija te države članice EU-a aktivno podržavaju”, naglašava se.

OECD ima trenutno 35 država članica, privredno najrazvijenijih država svijeta. Hrvatska je početkom godine OECD-u uputila pismo o namjeri da se pridruži toj organizaciji, želeći otpočeti pregovore nakon odluke u novom krugu njenog  proširenja.

Slovenija je članicom OECD-a postala sredinom 2010., nakon pregovora koji su trajali dvije i po godine kako bi se ispunile odredbe pristupnog programa.

Izvor: Agencije