Slovenija će priznati Palestinu ‘u paketu’

Palestinu je do sada priznalo ukupno 135 država (Getty Images)

Slovenska Vlada i dalje razmatra mogućnost priznanja Palestine, ali bi se na taj čin eventualno mogla odlučiti koordinirano, s više drugih država članica Europske unije, potvrdio je u slovenskom Parlamentu ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

“Slovenska Vlada naklonjena je priznanju Palestine, ali to treba izvesti na pametan i adekvatan način”, kazao je Erjavec na sjednici parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku te dodao da se razmišlja o priznanju samostalne palestinske države koordinirano s više drugih država EU-a koje bi se odlučile za isti potez, jer bi to onda imalo “veću težinu”.

Budući da odluke o priznanju država u Sloveniji donosi Parlament, Erjavec je najavio da će materijale potrebne za odlučivanje o tom pitanju Vlada prihvatiti u roku od mjesec dana te ih uputiti zastupnicima.

Erjavec je rekao da bi bilo najbolje da se odluka o tome donese tek nakon što budu poznati rezultati prijevremenih parlamentarnih izbora u Izraelu, koji će biti održani u martu.

Rezultat izbora i sastav nove izraelske vlade vrlo su važni i od toga ovisi hoće li mirovni proces, koji je u sadašnjem trenutku “mrtav”, biti nastavljen, ocijenio je slovenski ministar vanjskih poslova.

Švedska prva iz EU-a priznala Palestinu

Palestinska oslobodilačka organizacija proglasila je neovisnost Palestine 1988. godine, kada je stiglo priznanje 82 države.

Postupno, kroz ‘90-te godine prošlog stoljeća i ulaskom u 21. stoljeće, Palestinu je priznalo ukupno 135 država, što je blizu 70 posto članica Ujedinjenih naroda.

Nedavno je, kao prva država iz EU-a, to učinila Švedska.

Palestinu su priznale i Bugarska, Rumunjska, Češka i Mađarska, ali prije ulaska u Uniju.

I parlamenti Velike Britanije, Irske, Španjolske te Francuske donijeli su neobavezujuće rezolucije, u nadi da bi to pomoglo okončanju višedesetljetnog izraelsko-palestinskog sukoba, mada vlade ovih zemalja nisu obavezne slijediti ove odluke.

Palestina trenutno ima status države promatrača u UN-u.

Izvor: Agencije