Slovenija, Hrvatska i Makedonija organizuju samit zemalja regije

Borut Pahor, Slovenija
Pahor ističe rješavanje otvorenih pitanja u svjetlu strategije prema kojoj sporove treba riješiti prije ulaska u Evropsku uniju (EPA)

Slovenski je predsjednik Borut Pahor za posjeta Bugarskoj, koja do sredine godine predsjeda Europskom unijom, u razgovoru s kolegom Rumenom Radevom najavio skorašnji samit čelnika država jugoistočne Europe u formatu Brdo – Brijuni.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora u Sofiji Radev je kazao da su Bugarska i Slovenija dvije stabilne države na rubu nemirne regije.

“Obje se države zalažu za to da zapadni Balkan ostane miran i siguran dio Europe kako bi se cijela regija razvijala, a države na tom području mogle riješiti otvorena pitanja koja imaju, čime će i dalje imati otvorena vrata za ulazak u EU i NATO”, rekao je Pahor, kako prenosi Hina.

Skup u Skoplju vjerovatno u aprilu

Kako su javili slovenski mediji, Pahor je pozdravio skorašnji samit o budućnosti država zapadnog Balkana, koji će biti održan u Bugarskoj prije kraja njezina polugodišnjeg predsjedanja EU-om, ali je najavio i samit čelnika država iz jugoistočne Europe koji bi prije toga trebao biti održan u Skoplju, vjerojatno u travnju.

Kako je objavila Slovenska tiskovna agencija, Pahor je kazao da će Hrvatska i Slovenija, kao inicijatorice procesa Brdo – Brijuni, za manje od mjesec, zajedno s Makedonijom, organizirati takav skup u Skoplju.

To će biti “jedan od važnijih” sastanaka koji su dosad ostvareni u okviru inicijative Brdo – Brijuni, koju su prije više godina potaknule Slovenija i Hrvatska u svrhu gospodarske i političke stabilizacije regije na putu država koje još nisu ušle u EU prema punopravnom članstvu i uspostavi dobrih odnosa.

Pahor je u Bugarskoj s domaćinima razmijenio i iskustva koja se tiču sigurnosti obiju država te je rekao da se Europa i svijet susreću s novim sigurnosnim izazovima, zbog čega su, osim gospodarskih investicija, potrebna i nova ulaganja u području sigurnosti.

Potreba dijaloga zbog strategije EU-a

O odnosima država na Balkanu, jačanju povjerenja i sigurnosti te predviđenom samitu država regije u Skoplju, koji bi se mogao dogoditi krajem travnja, Pahor je govorio i prilikom trodnevnog posjeta Kosovu polovicom veljače.

Tada je istaknuo potrebu dijaloga i rješavanja međusobnih otvorenih pitanja u svjetlu nove strategije Europske komisije, prema kojoj otvorene sporove treba riješiti prije ulaska u EU.

Najavljujući tada nakon susreta s Ramushem Haradinajem planirani samit u Skoplju, Pahor je kazao da će to biti prilika za pomoć Makedoniji i Grčkoj u traženju bilateralnog dogovora glede imena Makedonije, a to je pitanje bilo glavna kočnica za početak pregovora Makedonije s EU-om o članstvu.

Izvor: Agencije