Slovenija istražuje probleme s opremom na vježbi NATO-a

NATO, Vojska, Vojnici, Tident Juncture
Vojnici nisu dobili ozebline niti žuljeve, kako se dogodilo pri vježbi manevriranja po standardu NATO saveza na poligonu Poček (EPA)

Slovenski ministar obrane Karl Erjavec obećao je u ponedjeljak temeljitu istragu nakon pritužbi da su slovenski vojnici koji su sudjelovali na nedavnoj  međunarodnoj vježbi NATO saveza u Norveškoj zbog neodgovarajuće obuće imali teškoće te da ni ostali dio njihove opreme nije ispunio očekivanja.

“Zbog primjedbi na račun neodgovarajuće opreme već sam zahtijevao istragu kojom treba utvrditi jesu li te kritike utemeljene”, kazao je Erjavec za ljubljansko Delo.

U međunarodnoj vojnoj  vježbi Trident Juncture 18, provedenoj u cilju provjere interoperabilnosti međunarodnih snaga u združenom djelovanju, sudjelovala su 232 vojnika iz Slovenije, no zapovjednik njihova kontingenta na vježbi, potpukovnik Utroš Trinko, kazao je da su se mnogi vojnici tužili da ih obuća nije štitila od hladnoće i vlage na norveškom terenu te da niti svi dijelovi pripadajuće odjeće nisu ispunili očekivanja, pa očekuje odgovor od ministarstva.

Problemi sa čizmama

“To što je rekao potpukovnik je točno i nadamo se da se stvari neće pomesti pod tepih iako nam nakon svakih izbora obećavaju da će se stvari popraviti. Nove rukavice od kuhane vune su se dobro pokazale, ali smo imali neadekvatne čizme koje ne griju nogu nakon što se smoče, morali smo ih lijepiti lošim ljepilom, a problemi s obućom u vojsci i nisu novi”, kazao je za Delo neimenovani vojnik nakon povratka s vježbe, kako prenosi Hina.

Iz glavnog stožera slovenske vojske potvrđeno je da je s čizmama korištenim u Norveškoj doista bilo problema, ali da vojnici nisu dobili ozebline, niti žuljeve, kako se to dogodilo u proljeće ove godine pri vježbi manevriranja po standardu NATO saveza na poligonu Poček u Sloveniji.

Potvrđeno je također i da će se stvari dodatno ispitati.

Temperature u finskom Folldalu, gdje se je odvijao terenski dio vježbanja slovenske motorizirane postrojbe, varirale su u vrijeme njihova boravka u rasponu od –23 do +7 stupnjeva, no nijedan slovenski vojnik nije trebao liječničku pomoć, objavila je slovenska vojska, dodavši kako su vojnici bili, uz standardnu opremu, opremljeni i dodatnim parom formacijskih čizama po cijeni 80 eura za par, koje proizvodi tvornica obuće Žiri.

Problemi tokom provjere u februaru

U veljači ove godine gotovo 800 izabranih najboljih slovenskih vojnika tijekom provjere na vježbalištu Poček kod Postojne trebalo je dobiti ocjenu kapaciteta i sposobnosti, ali su tada na vidjelo izašli brojni problemi.

Između ostaloga, kako su tada izvjestili mediji, oprema koju im je osiguralo Ministarstvo obrane pokazala se lošom, sa čizama su otpadali đonovi, a više je vojnika zbog promrzlina moralo tražiti pomoć sanitetske službe i liječnika.

Izvor: Agencije