Slovenija: Moguće produženje ograničenja za hrvatske radnike

Postoje mišljenja da stanje na slovenskom i hrvatskom tržištu rada zahtjeva da se i dalje ograniči pristup radnicima iz susjedne države (Arhiva)

Vlada Slovenije mogla bi slobodni pristup svom tržištu rada, na kojem ima gotovo 120.000 nezaposlenih, ograničiti za još tri godine kada je riječ o hrvatskim državljanima, piše danas ljubljanski Dnevnik.

Kako prenose agencije, slovenski dnevnik navodi kako se radi o neslužbenoj informaciji koju je dobio u stranačkim krugovima i da Vlada premijera Mire Cerara o tome još nije odlučivala.

Kada je Hrvatska ušla u Evropsku uniju, Slovenija je odlučila da otvaranje tamošnjeg tržišta za tražitelje zaposlenja iz najmlađe članice EU-a ograniči na dvije godine.

Politička odluka

U tom su periodu hrvatski državljani i dalje tretirani kao i stanovnici trećih država Unije, a prema propisima EU-a, takvu bi mjeru Slovenija mogla produžiti za još najviše tri godine.

List navodi kako će odluka o tome biti, prije svega, političke prirode i dodaje kako postoje mišljenja da stanje na slovenskom i hrvatskom tržištu rada zahtjeva da se i dalje ograniči pristup radnicima iz susjedne države.

Izvor: Agencije