Slovenija neće razdvajati izbjeglice od migranata

Nakon jučerašnjeg neuspjelog pokušaja Slovenije da Hrvatskoj vrati 160 osoba, uglavnom iz Maroka, ta zemlja neće razdvajati izbjeglice od ekonomskih migranata.

Iz Slovenskog ministarstva unutarnjih poslova priopćili su da je teško na taj način razvrstavati ljude jer dolaze u velikom broju i neki nemaju dokumente.

Prijevoz izbjeglica prema Austriji teče neometano. Samo jučer, u Sloveniju je stiglo najmanje 4.000 izbjeglica.

S druge strane, u mjesto Tabanovci, na makedonsko-srpskoj granici, od ponoći je vlakovima stiglo blizu 1.500 izbjeglica. Manji broj njih dolazi taksijima.

U tranzitni centar stižu izbjeglice koje dolaze iz ratom zahvaćenih područja.

Makedonija zaustavlja ekonomske migrante

Makedonska policija na graničnoj liniji s Grčkom sprječava ulazak izbjeglica iz nekoliko afričkih i azijskih zemalja, koji žele emigrirati zbog ekonomskih razloga.

Iz Grčke u Makedoniju danas je ušlo gotovo 2.500 osoba, koje će nastaviti put prema Tabanovcima.

Neke izbjeglice kažu da su spremne prikriti svoje podrijetlo kako bi nastavili put dalje.

“Moje ime je Muhamed i ja sam iz Maroka. Sada imam dokumente iz Maroka, ali kasnije ću biti iz Sirije jer srpska policija ne dozvoljava ljudima iz Maroka da idu dalje. Ako si iz Sirije, ili Iraka, ili Afganistana možeš putovati do granice. Ja neću reći istinu da bih prešao granicu”, rekao je Muhamed iz Maroka.

Prethodno je iz UNHCR-a potvrđeno kako su Srbija i Makedonija počele propuštati samo Sirijce, Iračane i Afganistance. Hrvatska je potom navela kako više neće primati ekonomske migrante.

Izvor: Al Jazeera i agencije