Slovenija negira kršenje ljudskih prava azilanata

Amnesty International tvrdi da Slovenija prisilno deportira tražitelje azila i da u toj državi praktično nije moguće dobiti azil (EPA)

Slovenija odbacuje tvrdnje nevladinih udruga da prisilno vraća migrante i izbjeglice u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, iako su izrazili želju za dobivanjem azila u Sloveniji, prenosi HINA.

U slovenskom Ministarstvu unutarnjih poslova ponavljaju da se radi o manipulaciji jer mnogo migranata i izbjeglica zloupotrebljava institut međunarodne zaštite.

U razgovoru za Slovensku televiziju državni tajnik u slovenskom MUP-u, Boštjan Šefic rekao je da ne stoji tvrdnja organizacije Amnesty International da Slovenija prisilno deportira tražitelje azila i da u Sloveniji praktično nije moguće dobiti azil.

“Samo u prvoj polovici srpnja kod nas je status azilanta zatražilo 159 ljudi”, kazao je Šefic.

No, po njegovim riječima, svi stranci koji se nađu na slovenskom teritoriju i zatraže azil najprije se upućuju u centar za prihvat azilanata gdje moraju podnijeti i formalnu molbu za dobivanje statusa međunarodne zaštite.

Tvrde da im ne daju da podnesu molbu za azil

Mnogi se na to ne odlučuju nego napuštaju tu ustanovu i odlaze, želeći dalje u zapadne zemlje.

“Mnogo takvih osoba odmah napušta centar za azilante, često niti ne podnijevši molbu za azil. Sve takve osobe policija kad zatekne na našem teritoriju smatra strancima bez statusa i onda vraća u države odakle su došli. Tih je slučajeva vrlo mnogo i svjedoči kako se institut međunarodne zaštite zapravo zlorabi”, kazao je Šefic.

Najnovije izvješće organizacije Amnesty International potvrdilo je ranija novinska izvješća iz Velike Kladuše i Bihaća u kojima migranti i izbjeglice tvrde da se iz Slovenije masovno vraćaju ljudi kojima slovenski policijski službenici nisu dopustili da podnesu molbu za azil.

Izvor: Agencije