Oglasi

Slovenija nema novca za 'izbrisane'

Neslovencima koji su nakon osamostaljenja proglašeni strancima bez prava prebivališta ne može biti isplaćena odšteta.
Evropski sud za ljudska prava odlučio je da Slovenija mora isplatiti po 20.000 eura za 11 'izbrisanih' koji su je tužilidelo.si

Slovenski premijer Janez Janša je izjavio da Slovenija nema novca za odštete "izbrisanim" neslovencima koje je nakon osamostaljenja proglasila strancima bez prava prebivališta.

"Slovenija nema novca za odštete tim ljudima. Država nema sredstva niti za nužne potrebe, pa tako ne znamo kako sastaviti budžetsku politiku u sljedeće dvije godine", rekao je Janša novinarima u Briselu.

Zamoljen da komentira odluku Evropskog suda za ljudska prava koji je u presudi "Kurić i ostali protiv Slovenije" odredio da neslovenci iz bivših jugoslavenskih republika koji 1991. godine nisu tražili ili nisu dobili slovensko državljanstvo, pa su izbrisani iz registra stanovništva, ostavši tako i bez svih socijalnih i radnih prava, imaju pravo na odštetu te da slovenska Vlada u roku godine to pitanje mora regulirati, Janša je kazao da takvu presudu ne može komentirati, jer je proučavaju nadležne slovenske institucije.

"Nadležne ustanove to proučavaju, ali novaca za odštete nemamo", rekao je Janša.

Međuresorna komisija

Prema podacima slovenskog ogranka organizacije Amnesty International (AI), iznesenima krajem februara ove godine povodom 20. godišnjice "brisanja" više od 25.000 ljudi iz slovenskog registra, njih oko 13.000 i dalje je bez ikakvog statusa i u teškom materijalnom stanju.

Bivša slovenska ministrica unutrašnjih poslova, koja je prije nekoliko godina donijela odluku o izdavanju retroaktivnih odluka o prebivalištu za izbrisane, na osnovu odluke Ustavnog suda da za brisanje nije bilo zakonske osnove, izjavila je povodom presude suda u Strazburu da je prijašnja vlada Boruta Pahorova za rješavanje problematike "izbrisanih" bila osnovala međuresornu komisiju, koju je Janšina Vlada odmah ukinula.

"Nadam se da to nije njena zadnja riječ i da će sada nastaviti ondje gdje je stala prijašnja Vlada", rekla je Kresal.

Glasanje na referendumu

Slovenski sudija u Evropskom sudu za ljudska prava Boštjan M. Zupančič izjavio je kako je za neprovođenje više odluka slovenskog Ustavnog suda u vezi s izbrisanima, što je djelovalo i na presudu Evropskog suda za ljudska prava, kriva "zlonamjerna politička volja" u Sloveniji te izrazio bojazan da će posljedice snositi obični porezni obveznici.

Bojazan od navodno visokih odšteta za "izbrisane" bio je presudan i u referendumskoj kampanji koja je 2004. godine, nekoliko mjeseci prije redovnih parlamentarnih izbora, vođena o zakonu kojim se "izbrisanima" planiralo vratiti neka prijašnja prava, pa je prijedlog uvjerljivom većinom glasova odbijen.

Referendumsko izjašnjavanje tražila je stranka sadašnjeg premijera Janše, koja je tada bila u opoziciji, a protivila se vraćanju prebivališta u Sloveniji izbrisanima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.