Oglasi

Slovenija: Novi protesti za i protiv Vlade

Antivladine demonstracije najavljene za četvrtak navečer, a u petak se održavaju odvojeni skupovi za i protiv Janše.
U Sloveniji je u proteklih nekoliko mjeseci održan niz antivladinih protestaAl Jazeera - Arhiva

Novi protesti protiv političkih elita i Vlade Slovenije najavljeni su za četvrtak navečer, dok će se u petak u Ljubljani ponovno okupiti antivladini demonstranti, ali i pristalice premijera Janeza Janše.

Protesti zbog neslaganja sa "političkim i privrednim elitama" sporadično se putem društvene mreže Facebook  organiziraju u slovenskim gradovima više od dva mjeseca.

Demonstracije su usmjerene protiv korupcije i klijentelizma slovenskih političara, ali i Vlade u cjelini, a u četvrtak će pomalo odisati i "karnevalskom" atmosferom, javila je agencija Hina.

Kako je objavila slovenska televizija POP-TV, demonstranti su najavili da će se u četvrtak navečer okupiti u centru Ljubljane sa papirnim maskama, koje će simbolično spaliti ispred zgrade Parlamenta, tražeći raspuštanje sadašnje i formiranje prelazne vlade, koja bi državu vodila do vanrednih izbora.

Veći antivladini protesti u Ljubljani su najavljeni za petak rano poslijepodne, kada će se, prema očekivanjima, više hiljada ljudi okupiti na Kongresnom trgu.

Apel SDS-a

Kako su javili slovenski mediji, dva sata prije toga na istom će se mjestu održati i skup pristalica sadašnje Vlade i premijera Janše.

Policiji je skup, na kojem će se sa slovenskim i zastavama Evropske unije izraziti podrška Janšinim reformama, zvanično prijavilo udruženje Skupština za republiku.

Među članovima tog udruženja je više istaknutih javnih ličnosti i bivših ministara u Janšinoj prethodnoj Vladi koji ga podržavaju, a, prema najavama medija, nije isključeno da će se na skupu pojaviti i on sam.

Organizaciju ovog okupljanja podržava i Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS), koja je pozvala svoje istaknutije predstavnike da na skup dovedu što više običnih članova i simpatizera stranke.

Skup protivnika i pristalica vlasti održat će se na istom mjestu, pa je bilo upozorenja da bi moglo doći i do incidenata, što su organizatori oba skupa unaprijed odbacili, izrazivši vjerovanje da će ova okupljanja proteći mirno.

Izvor: Agencije