Slovenija odustala od kupovine njemačkih oklopnjaka Boxer

Boxer, Oklopno vozilo, Oklopnjak
Erjavec je odbacio sve medijske indicije o tome da je razlog za odgodu nabavke korupcija (EPA)

Slovenska vlada trenutačno je odustala od kupnje oklopnih transportera za opremanje srednje bataljunske skupine prema standardima NATO-a, izjavio je u četvrtak ministar obrane Karl Erjavec, dodavši da se od planova odustalo jer je postupak bio loše vođen.

“Vlada je donijela odluku da se loše vođen postupak obustavi, a nabava oklopnjaka odgodi. Financijske obveze za nabavu tih vozila raspoređene su na više godina”, kazao je on na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Dodao je da još nema ni zakonskog temelja da se ide u kupnju potrebnih sredstava jer je postojeće zakonodavstvo za područje obrane zastarjelo, a isto tako i taktička studija o bataljunskoj skupini slovenske vojske koja bi oklopnjake koristila, osobito u misijama u inozemstvu.

Korupcijska afera u vezi s Patrijom

“Moram, međutim, odbaciti sve medijske indicije o tomu da je razlog za odgodu nabave korupcija”, kazao je Erjavec u vezi s odgodom nabave oklopnih vozila.

“Glavni stožer slovenske vojske radi novu taktičku studiju o potrebama vojske, a treba provjeriti i to kakvi su nam kapaciteti za održavanje i servisiranje takvih vozila želimo li formirati oklopnu bataljunsku skupinu”, rekao je Erjavec.

Slovenija je, kao članica NATO-a, niz godina suočena s kritikama da premalo izdvaja za obranu u odnosu na prosjek članica Alijanse te da zaostaje za ciljem da sve članice NATO-a povećaju izdvajanja za obranu na dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), posebno kad je riječ o investicijama u opremu i naoružanje.

Zbog negativne povijesti dosadašnjih vojnih nabava, posebno one od prije 15-ak godina, kad je propala nabava oklopnih transportera finske Patrije zbog korupcijske afere u kojoj se, među ostalim, sudilo nekadašnjem premijeru Janezu Janši, ali i Erjavcu, koji je u to vrijeme također bio ministar obrane, pitanje vojnih nabava uvijek je osjetljivo i podložno kritikama.

Protivljenje stranke Ljevica

Vladi Marjana Šarca pritom ne pomaže ni činjenica da joj većinu u parlamentu osigurava stranka Ljevica, koja je energično protiv svake nabave naoružanja i vojne opreme i sudjelovanja slovenskih vojnika u međunarodnim operacijama.

Bivša slovenska vlada, koju je vodio Miro Cerar, lani je objavila da se odlučila za kupnju oklopnih vozila 8×8 Boxer njemačke proizvodnje, ali je stvar bila na ledu zbog izbora koji su održani malo iza toga i sumnji na “namještanje” posla vrijednog više stotina milijuna eura bez transparentnog međunarodnog natječaja.

Šarčeva je vlada posljednjih mjeseci davala do znanja da ne namjerava uskoro znatnije povećati troškove za obranu, ali je u međuvremenu kontaktirala i s američkim proizvođačima oklopnih vozila.

Izvor: Agencije