Slovenija ograničava dnevni priljev izbjeglica

Hrvatska je nastavila prevoziti izbjeglice u Sloveniju, koja dnevno može prihvatiti do 2.500 ljudi.

Do nedjelju ujutro u 7:00 sati u Sloveniju je ušlo više od 2.100 izbjeglica.

Manji dio je stigao autobusima na prijelaz Bregana, dok ih je blizu 1.800 vlakom prevezeno u Čakovec.

Slovenija želi sačuvati nadzor nad ljudima koji pristižu, pa je s hrvatskom stranom dogovorila da neće prihvaćati nove izbjeglice dok ne registrira one koji su stigle u subotu.

Istovremeno, kolona od četrdesetak autobusa s izbjeglicama u nedjelju čeka ulazak u Hrvatsku iz Srbije.

Njihov je prolazak do Zapadne Europe usporen, budući da je izbjeglički val preusmjeren s Mađarske na Sloveniju, a vremenski se uvjeti pogoršavaju.

Mnogi su izbjeglice noć proveli u autobusima, umotani u toplu odjeću i deke ne bi li se zaštitili od hladnoće.

Ujutro su bili okruženi gustom maglom.

“Ovaj dio putovanja trajao je najmanje 20 sati, a ovdje smo već 12 sati”, rekao je Kar, četrdesetgodišnji voditelj prodaje iz sirijskoga glavnog grada Damaska. “Što nam je činiti? Ovdje smo i moramo čekati.”

Prijetnja od nastanka ‘čepa’ u Hrvatskoj

“Satima čekamo autobuse ovdje. Vrijeme je, kao što vidite, loše, hladno. Mnogi od nas nose samo majice. Djeci je hladno. Nema hrane. Dobivamo hranu na granici sa Srbijom. Sada smo to potrošili. Imamo mnogo problema”, kaže Muhammad Samim, izbjeglica iz Afganistana.

“Mađarska, Slovenija, svejedno nam je. Moramo ići dalje. Došli smo ovamo iz Sirije, čekali dan, dva, tri, koliko god”, kaže Sirijac Wahid Shamdi.

Mađarska je za izbjeglice zatvorila svoje južne granice s Hrvatskom u ponoć u subotu, prisiljavajući ih na sjever u Sloveniju.

Oko 3.000 ljudi ušlo je u Sloveniju u subotu, na putu za Austriju i Njemačku, glavno odredište velike većine izbjeglica koji su pobjegli od rata.

Slovenske vlasti, međutim, kažu da planiraju ograničiti priljev izbjeglica na oko 2.500 na dan, u skladu s kapacitetom zemlje za njihovu registraciju i smještaj.

Pritom dodaju da ne žele sprečavati izbjeglice u njihovu prolasku, pod uvjetom da Austrija i Njemačka također svoja vrata drže otvorenima.

To stvara prijetnju od nastanka “čepa” u Hrvatskoj i Srbiji, čije je granice zadnjih tjedana ponekad dnevno znalo prijeći do 5.000 ljudi, prenosi Hina.

Humanitarne organizacije zabrinute su zbog mogućnosti nastanka zastoja na Balkanu i time što će izbjeglice biti izložene udarima jesenskog vjetra i kiše pa onda i zime.

Od početka izbjegličke krize do nedjelje u 9:00 sati u Hrvatsku je ušlo 193.668 izbjeglica, izjavio je u nedjelju u Opatovcu glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović.

U skladu s brzinom pražnjenja prihvatilišta

“Od ponoći do jutros do 9:00 sati u Hrvatsku je ušlo 886 migranata, u kampu u Opatovcu nalazi se njih oko 4.000, a u kampu još ima mjesta”, rekao je Džigumović, dodavši da je u Tovarniku u tijeku ukrcaj 1.800 migranata u vlak, koji će krenuti prema Murskom Središću kada se svi predviđeni za ukrcaj i ukrcaju.

U slovenskim tranzitnim centrima za izbjeglice trenutačno je oko 1.800 ljudi, dok ih je tijekom subote i u nedjelju ujutro u Austriju prešlo oko 1.200, objavila je slovenska policija u nedjelju.

U nedjelju ujutro preko graničnog prijelaza Gornja Radgona upućeno je 328 izbjeglica, dok ostali čekaju na ulazak u Austriju u Šentilju.

Za sada se, po ocjenama slovenske policije, u tranzitu sve odvija prema dogovoru s hrvatskom policijom i austrijskim tijelima, a Slovenija tempo prihvaćanja izbjeglica koji dolaze iz Hrvatske usklađuje s brzinom njihova registriranja u Sloveniji i pražnjenjem slovenskih prihvatnih centara.

Prema informacijama od subote, nijedan izbjeglica nije zatražio u Sloveniji međunarodnu zaštitu, odnosno azil, i svi žele prema sjeveru, najviše u Njemačku.

Izvor: Al Jazeera i agencije