Slovenija poslala diplomatsku notu Hrvatskoj

Vlada Slovenije danas je u diplomatskoj noti pozvala Hrvatsku na implementaciju presude Arbitražnog suda o rješenju graničnog spora između dvije države, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije.

Hrvatsku poziva da „u skladu s međunarodnim pravom i arbitražnim sporazumom učini sve potrebno da se presuda suda implementira“, odnosno da se u saradnji „potraži najbolji način za implementaciju“.

Diplomatsku notu ranije je najavio slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kao protest protiv uplovljavanja hrvatskih ribara iz Savudrije i intervencije hrvatske policije u Savudrijskoj vali/Piranskom zaljevu u subotu.

Erjavec: Nervoza na hrvatskoj strani

Prema interpretaciji slovenske strane, u subotu je došlo do graničnog incidenta u Piranskom zaljevu, kada su hrvatski ribari uplovili i lovili ribu do polovice zaljeva, na području za koje Ljubljana tvrdi da je pod njenim nadzorom, prenosi Hina.

Pri tome ih je u drugom slučaju pratilo i plovilo hrvatske policije, koje je, kako navode u slovenskoj policiji, napustilo “slovenske vode” nakon upozorenja slovenske policije.

“Mislim da ti postupci pokazuju veliku nervozu na hrvatskoj strani”, kazao je Erjavec, aludirajući na prošlotjednu presudu Arbitražnog suda, koji je Sloveniji dodijelio više od tri četvrtine voda u zaljevu.

Hrvatska je prije dvije godine izašla iz arbitražnog postupka i smatra da ta presuda nema pravnih posljedica.

Hrvatska: Upadi slovenskih policijskih brodova

Kako je saopćilo hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, slovenski policijski brodovi u subotu su u tri navrata povrijedili crtu razgraničenja na moru između Hrvatske i Slovenije, zbog čega su ih hrvatski policajci upozorili da se nalaze u hrvatskim teritorijalnim vodama, a nakon toga su se policijski brodovi slovenskih kolega povukli u slovenske vode.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova saopćilo je u ponedjeljak da će upozoriti Sloveniju diplomatskim putem na neprihvatljivost povrede hrvatskih voda u Piranskom zaljevu i pozvati slovensku stranu da se ubuduće suzdrži od takvog postupanja.

U saopćenju hrvatskog ministarstva se navodi da “u području Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva, kao i ispred njega, treba poštovati privremenu liniju razgraničenja između dvije države koja prolazi linijom sredine, kao što je to bilo i u doba bivše države”, prenose agencije.

Izvor: Agencije