Oglasi

Slovenija potpisala petogodišnji ugovor s Gazpromom

Ugovorom se predviđa uvoz ruskog gasa od 600 miliona kubnih metara godišnje, ali njegova vrijednost nije objavljena.
Ugovorom će, prema nekim procjenama, biti zadovoljeno oko pet posto energetskih potreba SlovenijeArhiva

Predstavnici Slovenije i ruske gasne kompanije Gazprom potpisali su petogodišnji ugovor o snabdijevanju te zemlje gasom, kojim se predviđa uvoz ruskog gasa od oko 600 miliona kubnih metara godišnje.

Vrijednost ugovora, međutim, nije objavljena, prenosi slovenska agencija STA.

Nakon potpisivanja ugovora, u ime slovenske kompanije Geoplin je izvršni direktor Boštjan Napast rekao da je ovaj korak dobar znak za potencijalnu dugoročnu saradnju, dok je ispred Gazprom Eksporta ugovor potpisala generalna direktorica Elena Burmistrova.

Saradnja Slovenije i Rusije

Direktor Geoplina je, također, kazao da je ekonomska diplomatija Slovenije odigrala značajnu ulogu i zahvalio se predsjedniku Borutu Pahoru i ministru vanjskih poslova Karlu Erjavecu na njihovim naporima.

"Slovenija i Rusija imaju dobru saradnju, uprkos kompleksnosti međunarodnih odnosa", izjavio je Erjavec, dodajući da je ovaj ugovor naročito važan za slovensku ekonomiju, čija tražnja za energentima raste.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i potpredsjednik Gazproma Aleksandar Medvedev i ambasador Rusije u Ljubljani Doku Zavgajev.

Ugovorom će, prema nekim procjenama, biti zadovoljeno oko pet posto energetskih potreba Slovenije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.